Министарство одбране Републике Србије
 
15.09.2022.

Председник Вучић: И овај историјски тренутак захтева да се ујединимо



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић поручио је данас на обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бијељини да изазови са којим смо суочени нису много мањи него они са којима се суочавала генерација која је победила у Великом рату, те да и овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под заставом мира и живота.

У обраћању на свечаној манифестацији у Бијељини, којој је присуствовао и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, председник Вучић позвао је на јединство и захвалио свима који разумеју колико је значајан данашњи дан за српски народ.

- Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова, моћније од оружја тог дана када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих различитих, ни по чему исти, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све. Постојало је, и то јесте био једини начин и пут до слободе, удружити се и ујединити се и заједно кренути као целина – рекао  је Вучић и додао да заставе наших разлика морамо да ујединимо да би свака имала слободу, а да бисмо сви заједно имали своју Србију и Српску.

Вучић је указао да коначно морамо да схватимо да наше неслоге, нарцисоидне, а мале разлике бију битке у којима нико не може да победи, осим оних који желе слабу и поражену Србију и Српску, а у таквој Србији нико неће моћи да буде слободан и никоме неће бити боље. Додао је да суштина слободе и јесте право на различитости, да будемо другачији, да мислимо другачије, да свако сања своје, а не туђе снове, јер само тако можемо да останем заједно, уједињени.

- Данас, када је цео свет подељен, када ратује, на ивици глобалне катаклизме, морамо да схватимо да само себе имамо и да морамо да се сачувамо и спасимо, а за спас је неопходно јединство свих Срба. Зато је важан овај дан, јер морамо да научимо да поштујемо себе, своју заставу, слободу. Колико год да немамо јединство, морамо на њему да инсистирамо - ако га немамо данас, имаћемо га сутра, ако не и сутра, имаћемо га дан касније, ако нам то буде завет и обавеза - рекао је Вучић.

Указао је и да се Србија суочава са огромним изазовима по питању Косова и Метохије.

- Хоће га по сваку цену, да га отму и не питају, већ журе да заврше оно што су одавно започели. Могу да им поручим само једно - хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педаљ земље нећемо дати. То је оно што хоћу да знају. Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики. Мали смо ми за вас, разумемо вашу снагу, али има нешто што не можете да победите - правду, право, одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду, као и оно што сви осећамо, јединство нашег народа. Исто осећа и Србин у Семберији, и у Пироту, и на Косову и Метохији, и на сваком месту где живи, јер никаквих разлика између нас нема - рекао је председник Вучић.

Испричао је и једно лично сећање, из места из којег потиче његов отац из БИХ, када су, каже, као млади палили ватре и седели са старијима увече, који би у неком тренутку рекли - када би Србија знала колико ми њу волимо и сањамо.

- Када бисте ви знали колико ми волимо Републику Српску и колико нам значи, без обзира колико поштујемо БиХ и све друге. Молим вас да то знате. То није питање политичких говора, то је ствар срца, оног што осећате. То не може нико да узме - рекао је Вучић и нагласио да је важно да то сачувамо, да радимо заједно и развијамо односе, да се поштујемо.

Председник Вучић нагласио је да данас не обележавамо само три речи, три симбола, већ суштину постојања.

- Нашу заставу, најлепшу на свету, под коју можемо сви, која уједињује све, која свима нама даје снагу пред којом не постоје препреке. Слободу, која уједињује све наше разлике, као гарант права на другачије мишљење, веру или уверење. Јединство, услов свих услова, једини начин да заставу, слободу и различитости сачувамо. Они којима је Србија на првом месту, којима је слобода других, важна колико и сопствена, знаће да сачувају земљу, док све друго, води у супротном смеру, у губитак народа, територије, свега што смо градили, у наше нове поразе и хиљаде живота, који ће поново бити бачени, пре него схватимо да фронтове можемо само уједињени да пробијамо – рекао је председник Србије.

На свечаној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, председник је рекао да мир, као и слобода, чувају се под једном заставом.

- То је мој основи позив, да се окупимо, удружимо, да бисмо могли слободни, у миру да живимо, да обезбедимо будућност за нашу децу. Ништа Србији данас није потребније него заједништво, за слободну земљу. Нема важнијег задатка од тога да земљу сложно сачувамо, нема пречег посла од окупљања под заставом слободе и мира, црвено-плаво-белу - рекао је Вучић.

Он је позвао све да узму своје заставе и донесу их под једну, да их повежу како би се видело да, када је о слободи реч, Србију и Српску ништа не може да подели.

- Срећан сам што видим све више људи који другачије мисле у Србији и Српској, који доласком показују да један празник можемо да дочекамо заједно и да сви можемо под нашу српску заставу - рекао је Вучић и изразио наду да ће, када следећи пут буде долазио у званичну посету Бијељини, доћи новим аутопутем  који заједно граде Србија и Српска.

Његова Светост Патријарх српски Порфирије, честитајући празник  свим грађанима Србије и Републике Српске, истако је да је застава видљиви симбол јединства и духовног идентитета нашег народа.

- Застава је у начелу симбол јединства и знак суштинског дубинског духовног идентитета једног народа. Наша застава је видљиви знак нашег јединства. Она упућује на то ко смо и шта смо као један народ и којим путем смо се запутили и треба да идемо - рекао је поглавар Српске православне цркве партијарх Порфирије нагласивши да је душа српског народа хришћанска православна вера.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово дан када славимо наш идентитет и вредности на којима почивамо.

- Република Српска ће се осећати безбедније и заштићеније зато што постоји Србија која је мотор развоја целе наше регије, али и најважнији фактор мира и стабилности. Институције Републике Србије и Републике Српске предано раде на креирању свих неопходних услова у којима наше национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја - закључила је Цвијановићева.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да се јединство које имају Србија и Република Српска огледа на сваком кораку и истакао да две земље не веже комшијска, већ братска љубав у којој њени грађани уживају и њоме се поносе.

- Јединство које нам треба никада нећемо освојити, већ њега увек морамо освајати, као ни слободу коју никада нећемо досегнути, јер ћемо се за њу увек борити- поручио је Додик и захвалио се председнику Вучићу на иницијативи да празник Јединства српског народа, слободе и заставе постане традиција.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је почео пробој Солунског фронта 1918, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Пре свечаности на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини, озваничен је и почетак радова на изградњи деонице ауто-пута Београд - Сарајево, односно део пута од Раче до Бијељине.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.09.2022
mp4 (90,09 MB)
Свечаност
15.09.2022
Обраћање председника Вучића