Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2022.

Predsednik Vučić: I ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini da izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu, te da i ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod zastavom mira i života.

U obraćanju na svečanoj manifestaciji u Bijeljini, kojoj je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, predsednik Vučić pozvao je na jedinstvo i zahvalio svima koji razumeju koliko je značajan današnji dan za srpski narod.

- Postojalo je nešto jače od divizija i pukova, moćnije od oružja tog dana kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih različitih, ni po čemu isti, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve. Postojalo je, i to jeste bio jedini način i put do slobode, udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti kao celina – rekao  je Vučić i dodao da zastave naših razlika moramo da ujedinimo da bi svaka imala slobodu, a da bismo svi zajedno imali svoju Srbiju i Srpsku.

Vučić je ukazao da konačno moramo da shvatimo da naše nesloge, narcisoidne, a male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi, osim onih koji žele slabu i poraženu Srbiju i Srpsku, a u takvoj Srbiji niko neće moći da bude slobodan i nikome neće biti bolje. Dodao je da suština slobode i jeste pravo na različitosti, da budemo drugačiji, da mislimo drugačije, da svako sanja svoje, a ne tuđe snove, jer samo tako možemo da ostanem zajedno, ujedinjeni.

- Danas, kada je ceo svet podeljen, kada ratuje, na ivici globalne kataklizme, moramo da shvatimo da samo sebe imamo i da moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno jedinstvo svih Srba. Zato je važan ovaj dan, jer moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu, slobodu. Koliko god da nemamo jedinstvo, moramo na njemu da insistiramo - ako ga nemamo danas, imaćemo ga sutra, ako ne i sutra, imaćemo ga dan kasnije, ako nam to bude zavet i obaveza - rekao je Vučić.

Ukazao je i da se Srbija suočava sa ogromnim izazovima po pitanju Kosova i Metohije.

- Hoće ga po svaku cenu, da ga otmu i ne pitaju, već žure da završe ono što su odavno započeli. Mogu da im poručim samo jedno - hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedalj zemlje nećemo dati. To je ono što hoću da znaju. Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki. Mali smo mi za vas, razumemo vašu snagu, ali ima nešto što ne možete da pobedite - pravdu, pravo, odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu, kao i ono što svi osećamo, jedinstvo našeg naroda. Isto oseća i Srbin u Semberiji, i u Pirotu, i na Kosovu i Metohiji, i na svakom mestu gde živi, jer nikakvih razlika između nas nema - rekao je predsednik Vučić.

Ispričao je i jedno lično sećanje, iz mesta iz kojeg potiče njegov otac iz BIH, kada su, kaže, kao mladi palili vatre i sedeli sa starijima uveče, koji bi u nekom trenutku rekli - kada bi Srbija znala koliko mi nju volimo i sanjamo.

- Kada biste vi znali koliko mi volimo Republiku Srpsku i koliko nam znači, bez obzira koliko poštujemo BiH i sve druge. Molim vas da to znate. To nije pitanje političkih govora, to je stvar srca, onog što osećate. To ne može niko da uzme - rekao je Vučić i naglasio da je važno da to sačuvamo, da radimo zajedno i razvijamo odnose, da se poštujemo.

Predsednik Vučić naglasio je da danas ne obeležavamo samo tri reči, tri simbola, već suštinu postojanja.

- Našu zastavu, najlepšu na svetu, pod koju možemo svi, koja ujedinjuje sve, koja svima nama daje snagu pred kojom ne postoje prepreke. Slobodu, koja ujedinjuje sve naše razlike, kao garant prava na drugačije mišljenje, veru ili uverenje. Jedinstvo, uslov svih uslova, jedini način da zastavu, slobodu i različitosti sačuvamo. Oni kojima je Srbija na prvom mestu, kojima je sloboda drugih, važna koliko i sopstvena, znaće da sačuvaju zemlju, dok sve drugo, vodi u suprotnom smeru, u gubitak naroda, teritorije, svega što smo gradili, u naše nove poraze i hiljade života, koji će ponovo biti bačeni, pre nego shvatimo da frontove možemo samo ujedinjeni da probijamo – rekao je predsednik Srbije.

Na svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, predsednik je rekao da mir, kao i sloboda, čuvaju se pod jednom zastavom.

- To je moj osnovi poziv, da se okupimo, udružimo, da bismo mogli slobodni, u miru da živimo, da obezbedimo budućnost za našu decu. Ništa Srbiji danas nije potrebnije nego zajedništvo, za slobodnu zemlju. Nema važnijeg zadatka od toga da zemlju složno sačuvamo, nema prečeg posla od okupljanja pod zastavom slobode i mira, crveno-plavo-belu - rekao je Vučić.

On je pozvao sve da uzmu svoje zastave i donesu ih pod jednu, da ih povežu kako bi se videlo da, kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli.

- Srećan sam što vidim sve više ljudi koji drugačije misle u Srbiji i Srpskoj, koji dolaskom pokazuju da jedan praznik možemo da dočekamo zajedno i da svi možemo pod našu srpsku zastavu - rekao je Vučić i izrazio nadu da će, kada sledeći put bude dolazio u zvaničnu posetu Bijeljini, doći novim autoputem  koji zajedno grade Srbija i Srpska.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, čestitajući praznik  svim građanima Srbije i Republike Srpske, istako je da je zastava vidljivi simbol jedinstva i duhovnog identiteta našeg naroda.

- Zastava je u načelu simbol jedinstva i znak suštinskog dubinskog duhovnog identiteta jednog naroda. Naša zastava je vidljivi znak našeg jedinstva. Ona upućuje na to ko smo i šta smo kao jedan narod i kojim putem smo se zaputili i treba da idemo - rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve partijarh Porfirije naglasivši da je duša srpskog naroda hrišćanska pravoslavna vera.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ovo dan kada slavimo naš identitet i vrednosti na kojima počivamo.

- Republika Srpska će se osećati bezbednije i zaštićenije zato što postoji Srbija koja je motor razvoja cele naše regije, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti. Institucije Republike Srbije i Republike Srpske predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima naše nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja - zaključila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se jedinstvo koje imaju Srbija i Republika Srpska ogleda na svakom koraku i istakao da dve zemlje ne veže komšijska, već bratska ljubav u kojoj njeni građani uživaju i njome se ponose.

- Jedinstvo koje nam treba nikada nećemo osvojiti, već njega uvek moramo osvajati, kao ni slobodu koju nikada nećemo dosegnuti, jer ćemo se za nju uvek boriti- poručio je Dodik i zahvalio se predsedniku Vučiću na inicijativi da praznik Jedinstva srpskog naroda, slobode i zastave postane tradicija.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Pre svečanosti na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini, ozvaničen je i početak radova na izgradnji deonice auto-puta Beograd - Sarajevo, odnosno deo puta od Rače do Bijeljine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.09.2022
mp4 (90,09 MB)
Svečanost
15.09.2022
Obraćanje predsednika Vučića