Министарство одбране Републике Србије
 
15.09.2022.

Министар Стефановић честитао Дан српског јединства, слободе и националне заставе



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је Дан српског јединства, слободе и националне заставе и подсетио да су нам наши преци оставили у завештање слободну Србију, али и своје искуство да уједињени можемо све.

„Сломили смо сваки отпор непријатеља, а онда кренули у јуриш који ниједна сила није могла да заустави, вукла нас је неизмерна жеља да што пре стигнемо у родни крај, речи су један од солунских ратника којима је описивао 15. септембар 1918. године. Наредба је гласила „дрско продирати без починка до крајњих граница могућности људске снаге, са непоколебивом вољом и надом у бога“. Био је то подвиг српске војске који је означио почетак краја Великог рата, како  су савременици називали пробој Солунског фронта. Свет се дивио тврдим на муци, трезвеним, скромним, људима слободним, несаломивим, најистрајнијим војницима у борби за слободу. Нашим прецима“, навео је министар Стефановић.

Он је подсетио да су нам они оставили у завештање слободну Србију, коју су изборили уз велике жртве и високу цену.

„И зато не дајте да вам деца забораве солунске ратнике који су животе узидали у слободу Србије. Не дајте да забораве да су рођена у отаџбини једног Живојина Мишића, Степе Степановића, Петра Бојовића и других ратника, чијој величини и умећу је поштовање указивао и данас указује цео свет. Али не дајте ни да заборавимо да су нам у наслеђе оставили своје искуство да уједињени можемо све. У њихову част обележимо данас уједињени Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, навео је министар одбране.