Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2022.

Ministar Stefanović čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i podsetio da su nam  naši preci ostavili u zaveštanje slobodnu Srbiju, ali i svoje iskustvo da ujedinjeni možemo sve.

„Slomili smo svaki otpor neprijatelja, a onda krenuli u juriš koji nijedna sila nije mogla da zaustavi, vukla nas je neizmerna želja da što pre stignemo u rodni kraj, reči su jedan od solunskih ratnika kojima je opisivao 15. septembar 1918. godine. Naredba je glasila „drsko prodirati bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske snage, sa nepokolebivom voljom i nadom u boga“. Bio je to podvig srpske vojske koji je označio početak kraja Velikog rata, kako  su savremenici nazivali proboj Solunskog fronta. Svet se divio tvrdim na muci, trezvenim, skromnim, ljudima slobodnim, nesalomivim, najistrajnijim vojnicima u borbi za slobodu. Našim precima“, naveo je ministar Stefanović.

On je podsetio da su nam oni ostavili u zaveštanje slobodnu Srbiju, koju su izborili uz velike žrtve i visoku cenu.

„I zato ne dajte da vam deca zaborave solunske ratnike koji su živote uzidali u slobodu Srbije. Ne dajte da zaborave da su rođena u otadžbini jednog Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića i drugih ratnika, čijoj veličini i umeću je poštovanje ukazivao i danas ukazuje ceo svet. Ali ne dajte ni da zaboravimo da su nam u nasleđe ostavili svoje iskustvo da ujedinjeni možemo sve. U njihovu čast obeležimo danas ujedinjeni Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, naveo je ministar odbrane.