Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2022.

Министар Стефановић разговарао са амбасадорима Квинте и Норвешке



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадорима земаља Квинте и Краљевине Норвешке при НАТО и у Србији, које је предводила стална представница Сједињених Америчких Држава при НАТО Џулијан Смит, са којима је разговарао о сарадњи у области одбране, као и о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету.

Министар Стефановић истакао је да су посете и разговори важни за размену мишљења, изградњу поверења и узајамно разумевање наших народа, што су основе за развој свих облика сарадње који су у обостраном интересу. Он је истакао да је чланство у Европској унији спољнополитички приоритет Републике Србије, као и да је наше стратешко опредељење војна неутралност.

Србија је задовољна резултатима оствареним кроз учешће у активностима под окриљем Програма Партнерство за мир НАТО, који за нас представља оптимални оквир сарадње у циљу унапређења наших одбрамбених капацитета и безбедносне стабилности, рекао је министар. Како је оценио, за повећање оперативних способности Војске Србије и њене интероперабилности значајне су како заједничке вежбе, тако и учешће у мировним мисијама УН и ЕУ, као и сарадња војномедицинских тимова.    

Министар Стефановић је оценио као веома значајну сарадњу Војске Србије са КФОР-ом, као мисијом НАТО, који је гарант безбедности српског народа на Косову и Метохији. Он је овом приликом поновио опредељеност Србије за дијалог истичући да смо и те како свесни значаја очувања мира и стабилности, али и указао на једностране потезе привремених приштинских институција, које, како је навео, наносе штету чак и самим Албанцима и угрожавају цео регион.    

Он је навео да Србија подржава  ЕУ операцију АЛТЕА, као и територијални интегритет и суверенитет, не само БиХ, већ свих међународно признатих држава, али да очекује то исто од међународне заједнице и када је реч о њој. Како је истакао, Србија гради мостове сарадње са свим комшијама у циљу економског развоја целокупног региона, остављајући разлике по страни, о чему сведочи и иницијатива председника Вучића „Отворени Балкан“, и показује врло конкретним потезима у пракси да је усмерена на очување мира и стабилности Западног Балкана.

Амбасадори Квинте и Норвешке истакли су на састанку да цене ангажовање наше земље у Програму Партнерство за мир и да НАТО поштује војну неутралност Србије. Они су истакли да су у светлу сукоба у Украјини посвећени очувању стабилности на Балкану и да сматрају да је Србија важан фактор у томе, те да је значајно очувати партнерство и разумевања са нашом земљом.    

Такође, истакли су да цене залагање Србије за очување регионалне стабилности, као и допринос Војске Србије мировним мисијама УН и ЕУ широм света, чије учешће је важно за интероперабилност војски. Они су изразили и опредељеност за наставак ангажовања на даљем унапређењу војне сарадње Србије са њиховим државама и Алијансом у сегментима који су од обостраног интереса.

Састанку су, уз амбасадорку Смит, присуствовали стални представник при НАТО Велике Британије и Северне Ирске Дејвид Квери, Француске Муриел Доменак, Немачке Рудигер Кениг, Италије Франческо Тало и Норвешке Ејстејн Бе, као и амбасадори у Србији САД-а Кристофер Хил, Велике Британије Шан Маклеод, Француске Пјер Кохард, Норвешке Јерн Јелстад, заменик амбасадора Италије Ђузепе Чирило и специјални изасланик Краљевине Норвешке за Западни Балкан Арне Бјорнстад.

Састанку су, уз министра Стефановића, присуствовали помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Петар Цветковић и заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Дејан Пајић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.09.2022
mp4 (60,97 MB)
Састанак