Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2022.

Ministar Stefanović razgovarao sa ambasadorima Kvinte i Norveške



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i Kraljevine Norveške pri NATO i u Srbiji, koje je predvodila stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO Džulijan Smit, sa kojima je razgovarao o saradnji u oblasti odbrane, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Ministar Stefanović istakao je da su posete i razgovori važni za razmenu mišljenja, izgradnju poverenja i uzajamno razumevanje naših naroda, što su osnove za razvoj svih oblika saradnje koji su u obostranom interesu. On je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Republike Srbije, kao i da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost.

Srbija je zadovoljna rezultatima ostvarenim kroz učešće u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir NATO, koji za nas predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju unapređenja naših odbrambenih kapaciteta i bezbednosne stabilnosti, rekao je ministar. Kako je ocenio, za povećanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njene interoperabilnosti značajne su kako zajedničke vežbe, tako i učešće u mirovnim misijama UN i EU, kao i saradnja vojnomedicinskih timova.    

Ministar Stefanović je ocenio kao veoma značajnu saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, kao misijom NATO, koji je garant bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je ovom prilikom ponovio opredeljenost Srbije za dijalog ističući da smo i te kako svesni značaja očuvanja mira i stabilnosti, ali i ukazao na jednostrane poteze privremenih prištinskih institucija, koje, kako je naveo, nanose štetu čak i samim Albancima i ugrožavaju ceo region.    

On je naveo da Srbija podržava  EU operaciju ALTEA, kao i teritorijalni integritet i suverenitet, ne samo BiH, već svih međunarodno priznatih država, ali da očekuje to isto od međunarodne zajednice i kada je reč o njoj. Kako je istakao, Srbija gradi mostove saradnje sa svim komšijama u cilju ekonomskog razvoja celokupnog regiona, ostavljajući razlike po strani, o čemu svedoči i inicijativa predsednika Vučića „Otvoreni Balkan“, i pokazuje vrlo konkretnim potezima u praksi da je usmerena na očuvanje mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Ambasadori Kvinte i Norveške istakli su na sastanku da cene angažovanje naše zemlje u Programu Partnerstvo za mir i da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije. Oni su istakli da su u svetlu sukoba u Ukrajini posvećeni očuvanju stabilnosti na Balkanu i da smatraju da je Srbija važan faktor u tome, te da je značajno očuvati partnerstvo i razumevanja sa našom zemljom.    

Takođe, istakli su da cene zalaganje Srbije za očuvanje regionalne stabilnosti, kao i doprinos Vojske Srbije mirovnim misijama UN i EU širom sveta, čije učešće je važno za interoperabilnost vojski. Oni su izrazili i opredeljenost za nastavak angažovanja na daljem unapređenju vojne saradnje Srbije sa njihovim državama i Alijansom u segmentima koji su od obostranog interesa.

Sastanku su, uz ambasadorku Smit, prisustvovali stalni predstavnik pri NATO Velike Britanije i Severne Irske Dejvid Kveri, Francuske Muriel Domenak, Nemačke Rudiger Kenig, Italije Frančesko Talo i Norveške Ejstejn Be, kao i ambasadori u Srbiji SAD-a Kristofer Hil, Velike Britanije Šan Makleod, Francuske Pjer Kohard, Norveške Jern Jelstad, zamenik ambasadora Italije Đuzepe Čirilo i specijalni izaslanik Kraljevine Norveške za Zapadni Balkan Arne Bjornstad.

Sastanku su, uz ministra Stefanovića, prisustvovali pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković i zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Dejan Pajić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.09.2022
mp4 (60,97 MB)
Sastanak