Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2022.

Изјава државног секретара Министарства одбране Бранка Живановића



Изјава државног секретара Министарства одбране Бранка Живановића:

„Веома је забрињавајуће када се у данима у којима Албанци улазе наоружани на север Косова и Метохије огласи неко ко за себе тврди да је војни синдикалац Србије и изнесе сијасет најсрамнијих лажи којима покушава поткрепити ону највећу коју перфидно пласира, а то је да се десио тотални слом одбрамбене моћи државе и да Србија у скоријој будућности неће имати оперативну војску.

Руководство Војног синдиката и у данашњем саопштењу обрушило се на министра одбране Небојшу Стефановића, остајући доследно свом величању времена и министара у којима је из Војске Србије отерано више од 30.000 људи на улицу, у којима су јединице расформираване, наоружање и војна опрема топљени у отпад и распродавани у бесцење и у којима је плата једног старијег водника прве класе била 368 евра, за руководство Војног синдиката феноменална и неком њиховом рачуницом већа од данашње од 645 евра.

Ти и такви синдикалци данас тврде да министар Стефановић лаже када говори о повећању оперативних способности Војске Србије и побољшању стандарда наших војника. Лажу вероватно и респектабилне глобалне листе на којима је Војска Србије по својој моћи напредовала за чак 28 места за последњих пет година или пак такозвани синдикалци износе разноразне неистине на радост свих који не желе јаку Војску Србије.

Исти ти тврде и да 80% професионалних припадника војске прима плату мању од просечне у Републици Србији. Тренутна просечна плата професионалних припадника је 76.009 динара, просечна зарада у Републици 74.302 динара, али навикли смо већ да је у рачуницама овог војног синдиката мање заправо веће. Већ су се изјашњавали да им плате војника, које су у односу на децембар 2012., данас веће за више од 70 одсто нису по мери.

Сасвим очекивано ћутали су и када је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић недавно најавио ново повећање зарада за припаднике Министарства одбране и Војске Србије од 25 одсто и то четврто у року од две године. Остали су неми и на истину да је још прошле године прилив кадра био знатно већи од одлива, као што су ћутали и када нам је стизало ново и моћно наоружање – уопште, сваки пут када се у нашем систему догађало нешто добро и вредно.

Посебно су их изиритирале чињенице које је изнео министар Стефановић да се за добровољно служење војног рока у септембру пријавио рекордан број младића и девојака у протеклих шест година и да 80 одсто младих људи, који дођу на добровољно служење војног рока, изрази намеру да гради каријеру у Војсци Србије.

Ма шта тврдили ови наводни синдикалци, поносни смо на поверење које млади указују својој војсци и Министарство одбране ће, уз огромну подршку и свесрдну помоћ председника Вучића, наставити да се бори и за даље подизање животног стандарда наших војника и њихових породица, али и за јачање наше војске у сваком погледу. И ма шта разноразни прижељкивали, слома одбрамбене моћи државе Србије нема, нити ће га бити.“