Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2022.

Састанак министра Стефановића са командантом Националне гарде Охаја



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Џоном Хaрисом, који борави у званичној посети Републици Србији, а са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње.

Министар Стефановић честитао је на почетку састанка генерал-мајору Харису на Ордену српске заставе другог степена за различите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње између Србије и САД, који му је данас уручио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.  

Министар одбране захвалио се Харису на његовом личном доприносу развоју сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја, која представља кључну полугу наше војне сарадње, али и озбиљан импулс унапређењу свеукупних односа Србије и САД.

Како је навео, наши народи су кроз историју били чврсти савезници и искрени пријатељи у два светска рата, али су и наши односи оптерећени болним сећањима на деведесете године с краја прошлог века, због чега су сви облици сарадње који су у обостраном интересу и те како значајни, јер доприносе и бољем разумевању и поверењу наших народа и држава.  

Он је истакао да је успешна дугогодишња сарадња са Националном гардом Охаја омогућила нашим војницима да стичу знања и вештине од једне од најмоћнијих армија света, што је утицало и на подизање оперативних способности и интероперабилности наше војске, како би била спремна да у сваком тренутку одговори на све савремене изазове.

Министар одбране подсетио је да се захваљујући овој сарадњи наши војници обучавају у бази „Југ“, која располаже савременим смештајним и инфраструктурним капацитетима, али и да су кроз заједничке вежбе и обуке у претходној години имали прилику да унапреде своје способности у очувању сајбер безбедности и спасилачким операцијама падобранаца, али и војно-медицинском ангажовању и пружању помоћи локалном становништву и у ванредним ситуацијама и кроз уређење инфраструктуре. Министар Стефановић је оценио да се управо кроз овакву сарадњу граде поверење и бољи односи, не само између припадника наших оружаних снага, већ и наших земаља.

Командант Националне гарде Охаја изразио је задовољство због сусретом са највишим званичницима Републике Србије и Министарства одбране. Он је нагласио је да високо цени професионализам припадника Војске Србије и оценио досадашњу сарадњу као изузетно успешну, посебно у војно-војној и војномедицинској области. Он је, такође, изразио опредељеност за наставак рада на њеном даљем унапређењу и подизању оперативних способности припадника двеју војски, што, како се сагласио са министром Стефановићем, јача и разумевање и сарадњу између наших земаља.   

Данашњем састанку у згради Старог Генералштаба присуствовали су и помоћници министра одбране за материјалне ресурсе и за политику одбране др Ненад Милорадовић и Предраг Бандић, директор Војнообавештајне агенције генерал-мајор Зоран Стојковић, као и заменик амбасадора САД Џон Гинкел.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.09.2022
mp4 (45,47 MB)
Састанак