Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2022.

Sastanak ministra Stefanovića sa komandantom Nacionalne garde Ohaja



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje.

Ministar Stefanović čestitao je na početku sastanka general-majoru Harisu na Ordenu srpske zastave drugog stepena za različite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje između Srbije i SAD, koji mu je danas uručio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.  

Ministar odbrane zahvalio se Harisu na njegovom ličnom doprinosu razvoju saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koja predstavlja ključnu polugu naše vojne saradnje, ali i ozbiljan impuls unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

Kako je naveo, naši narodi su kroz istoriju bili čvrsti saveznici i iskreni prijatelji u dva svetska rata, ali su i naši odnosi opterećeni bolnim sećanjima na devedesete godine s kraja prošlog veka, zbog čega su svi oblici saradnje koji su u obostranom interesu i te kako značajni, jer doprinose i boljem razumevanju i poverenju naših naroda i država.  

On je istakao da je uspešna dugogodišnja saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja omogućila našim vojnicima da stiču znanja i veštine od jedne od najmoćnijih armija sveta, što je uticalo i na podizanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti naše vojske, kako bi bila spremna da u svakom trenutku odgovori na sve savremene izazove.

Ministar odbrane podsetio je da se zahvaljujući ovoj saradnji naši vojnici obučavaju u bazi „Jug“, koja raspolaže savremenim smeštajnim i infrastrukturnim kapacitetima, ali i da su kroz zajedničke vežbe i obuke u prethodnoj godini imali priliku da unaprede svoje sposobnosti u očuvanju sajber bezbednosti i spasilačkim operacijama padobranaca, ali i vojno-medicinskom angažovanju i pružanju pomoći lokalnom stanovništvu i u vanrednim situacijama i kroz uređenje infrastrukture. Ministar Stefanović je ocenio da se upravo kroz ovakvu saradnju grade poverenje i bolji odnosi, ne samo između pripadnika naših oružanih snaga, već i naših zemalja.

Komandant Nacionalne garde Ohaja izrazio je zadovoljstvo zbog susretom sa najvišim zvaničnicima Republike Srbije i Ministarstva odbrane. On je naglasio je da visoko ceni profesionalizam pripadnika Vojske Srbije i ocenio dosadašnju saradnju kao izuzetno uspešnu, posebno u vojno-vojnoj i vojnomedicinskoj oblasti. On je, takođe, izrazio opredeljenost za nastavak rada na njenom daljem unapređenju i podizanju operativnih sposobnosti pripadnika dveju vojski, što, kako se saglasio sa ministrom Stefanovićem, jača i razumevanje i saradnju između naših zemalja.   

Današnjem sastanku u zgradi Starog Generalštaba prisustvovali su i pomoćnici ministra odbrane za materijalne resurse i za politiku odbrane dr Nenad Miloradović i Predrag Bandić, direktor Vojnoobaveštajne agencije general-major Zoran Stojković, kao i zamenik ambasadora SAD Džon Ginkel.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.09.2022
mp4 (45,47 MB)
Sastanak