Министарство одбране Републике Србије
 
18.08.2022.

Министар Стефановић: Значајно повећане ватрене могућности наших артиљеријских јединица



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је да су ватрене могућности артиљеријских јединица Војске Србије, а тиме и способности ових састава за брза и ефикасна дејства, значајно повећане захваљујући опремању производима домаће одбрамбене индустрије.

Како је навео, на полигонима у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици у овом тренутку реализује се редовна обука припадника Прве бригаде Копнене војске за борбену употребу дигитализованих лансера ракета 128 мм М-17 „огањ“.

„Наши припадници настављају да се обучавају како би одржали и унапредили оспособљеност за употребу овог модернизованог артиљеријског система и тиме за пружање ватрене подршке осталим јединицама Копнене војске. Међутим, посебно ми је драго да су тренутно са њима и војници на добровољном служењу војног рока мартовске генерације који су на специјалистичкој обуци“, рекао је министар Стефановић.

У касарни у Митровици тренутно се реализују различити садржаји тактичке обуке, који обухватају увежбавање послуга за поседање ватреног положаја, откривање циљева, прорачун почетних елемената за гађање, коректуру ватре, и припрема за реализацију вежбовних активности на терену и бојевих артиљеријских гађања.

„Прва бригада постала је, након опремања овим модернизованим „огњевима“ једна од најбоље опремљених јединица не само наше артиљерије, већ и шире. Наиме, у односу на основну варијанту овог оруђа, време припреме дигитализованог „огња” за дејство смањено је са 15 на око три минута, док је максимални домет са новоразвијеним ракетама 40 уместо претходних 22,5 километара“, истакао је министар одбране.

Он је подсетио и да је у току опремање артиљеријских јединица Друге бригаде са модернизованим самоходним хаубицама 122 мм 2С1 „гвоздика“ и командно-оклопним транспортерима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА