Министарство одбране Републике Србије
 
16.08.2022.

Обука војника у Речној флотили



На делу Дунава код Београда у току је специјалистичка обука војника генерације „јун 2022“ који војни рок служе у пловним јединицама Речне флотиле.

Војници укрцани на речне бродове оспособљавају се за дужности бродараца, након што су успешно савладали све садржаје индивидуалне основне обуке у центрима Команде за обуку.

Тежиште у овом периоду је на реализацији практичних облика наставе на сидришту и броду у везу, како би војници били оспособљени за извршавање задатака на својим борбеним станицама, који их очекују у пловидби и током реализације гађања.  У складу са програмом обуке, увежбавају се поступци приликом упловљења и испловљења, правилна употреба палубних уређаја, бродских чамаца и формацијских средстава за борбену отпорност брода.

Војници рода речних јединица три четвртине војног рока служе укрцани на пловним објектима Речне флотиле, како би се прилагодили на специфични бродски амбијент и савладали комплексне садржаје обучавања.

Уз подршку командира, инструктора и свих чланова посаде, војници се брзо привикавају на услове живота и рада на броду, о чему сведочи мотивисаност и залагање на обуци, као и жеља многих од њих да, по завршетку служења војног рока, постану део професионалног састава речних јединица Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА