Министарство одбране Републике Србије
 
12.08.2022.

Летачка обука на авионима „миг-29“



На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници и у ширем рејону Београда, припадници 204. ваздухопловне бригаде реализују редовну летачку обуку на авионима „миг-29“. 

Обука се реализује са циљем одржавања тренажа и високог нивоа оспособљености летачког састава за извршавање задатака контроле и заштите ваздушног простора. 

У складу са програмом обуке, пилоти у овом периоду увежбавају тактичке процедуре и поступке приликом пресретања циљева у ваздуху на различитим висинима у повољним и сложеним метеоролошким условима. Летачке активности изводе сe у координацији са официрима за навођење ловачке авијације из састава 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења, чиме се постиже оптимална увежбаност свих елемената у стално задејствованим снагама за контролу и заштиту ваздушног простора.

У обуку је активно укључен и технички састав ескадриле, чији су стручност и професионализам кључни за исправност ваздухоплова и њихову доступност за летење, а акценат је на додатном оспособљавању младих старешина који су по успешном завршетку Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО примили дужности у јединици.

Авион „миг-29“ је вишенаменски борбени ваздухоплов способан за дејство по циљевима на земљи и у ваздуху, а налази се у наоружању 101. ловачке авијацијске ескадриле.
photoФОТОГАЛЕРИЈА