Министарство одбране Републике Србије
 
05.08.2022.

Министар Стефановић: Наш задатак је да непоколебљиво чувамо Србију



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је данас присуствовао обележавању Дана речних јединица и Дана Речне флотиле у Новом Саду, поручио је да су наши момци и девојке у сваком тренутку спремни да исплове и да пруже помоћ нашим грађанима како би уживали и били безбедни на рекама, али и да су у сваком тренутку спреми да заштите своју Србију.

- Данас, док обележавамо овај празник, будите уверени да људи из Речне флотиле и даље испуњавају у сваком тренутку све своје задатке и у сливовима Дунава, Саве, Тисе, Мораве, али и на свим рекама где су потребни и где је потребно да штите своју отаџбину и помажу свом народу. Пред вама су данас у строју заиста посебни људи. Свако ко их је упознао и имао бар једном прилику да разговара са њима зна колико они осећају ту љубав према рекама, према свом позиву, као и ону највећу љубав - према својој отаџбини. Дођите код њих и уверићете се и сами колико улажу труда и колико им ништа није тешко и колико су посвећени задатку - да на нашим рекама све буде мирно и безбедно – рекао је министар Стефановић.

Они су у сваком тренутку, рекао је министар одбране, спремни да исплове, да пруже помоћ нашим грађанима како би уживали на рекама, да им улепшају лето и учине га безбедним.

- Али немојте да заборавите и да се у сваком тренутку, уколико то буде потребно, иза тог осмеха наших морнара налазе прави ратници - увек спреми да заштите своју Србију. Они су права слика српског војника. Увек су ту за наш народ, да пруже помоћ, и увек на бранику отаџбине, спремни да је заштите од сваког зла– рекао је министар Стефановић.

Како је додао, ниједна тешкоћа, немаштина, па ни време које је сада већ далеко иза нас у којем се о Војсци није бринуло, није умањило ни њихову одлучност, ни храброст, ни жељу да буду ту и да буду они на које рачунамо онда када је најтеже.

- Зато сам поносан на три повећања плата која смо обезбедили за наше војнике, поносан на огромну подршку коју нам је председник Вучић дао да вратимо достојанство нашој војсци, да им градимо станове, али и вртиће, школе, болнице и да им покажемо колико их и ценимо и волимо и колико смо захвални за оно што они раде за нас и за нашу земљу. Хвала председнику Вучићу на томе што и у време овако велике светске и економске и енергетске кризе и даље тражи начине да обезбедимо још новца за нашу војску, за њене плате, опрему и наоружање, а наш посао и посао наше војске је да оправдамо огромно поверење и да увек будемо у служби свог народа, да непоколебљиво чувамо Србију и на копну, води и у ваздуху и не дозволимо да било ко угрози миран сан наше деце – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић се на данашњој свечаности захвалио и оркестру Копнене војске који је увек ту да оплемени војничке свечаности.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић истакао је да Речна флотила 107 година одговорно, часно и професионално реализује додељене задатке.

- Непрекидним процесом обучавања појединаца и јединица кроз реализацију редовних задатака, уз рационално коришћење ресурса, квалитетно одржавање пловила, ронилачке опреме и инжињеријских машина, унапређујемо наше оперативне и функционалне способности.  Речна флотила опремљена је и оспособљена да се ангажује на свим задацима у захвату водних путева и другим рејонима Републике Србије. Радионичким капицитетима и стручним знањем, војни бродови, пловна средства, ронилачка опрема, амфибије и понтонирска средства су у функцији извршавања задатака из све три мисије Војске Србије - рекао је капетан бојног брода Марковић.

Данашњу свечаност обележио је и дефиле ешелона пловних објеката, а поводом празника додељене су награде и похвале.

Обележавању празника присуствовали су и заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, заменик команданта Прве бригаде Копнене војске пуковник Живица Огњанов, некадашњи команданти јединица, као и представници локалне самоуправе.

Дан речних јединица и Речне флотиле обележава се у знак сећања на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац „Јадар“, чиме је отпочела историја српске Речне флотиле.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2022
mp4 (90,08 MB)
Свечаност
05.08.2022
mp4 (325,54 MB)
Обраћање министра Стефановића
05.08.2022
mp4 (508,36 MB)
Обраћање кбб Марковића