Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2022.

Почели специјалистички систематски прегледи за војне пензионере



По налогу потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића, на Војномедицинској академији у Београду и војним болницама у Новом Саду и Нишу почела је једнонедељна акција систематских специјалистичких прегледа за војне пензионере. Реч је о кардиолошким прегледима којима ће некадашњи припадници система одбране моћи да се подвргну без чекања у редовној процедури, док је на ВМА могуће обавити и офтамолошки.

Војни пензионери, који су већ данас обавили прегледе, изразили су своје задовољство због ове акције, коју је Управа за војно здравство организовала у сарадњи са удружењима војних пензионера преко којих се врши пријављивање.

– Веома сам задовољан, брзо су ме обавестили да могу да дођем и да урадим систематски. Притисак ми је добар, ЕКГ одличан, очи су мало ослабиле, али, добро, година производње – кроз осмех каже пензионер Радомир Поповић.
Начелник Одељења за лечење Сектора за лечење ВМА пуковник др Немања Боровчанин наводи да је у плану да се обави по 30 прегледа дневно у војним болницама Нови Сад и Ниш, као и 40 кардиолошких и офтамолошких у Војномедицинској академији.

- За сада је одзив добар и верујем да ови прегледи значе нашим војним пензионерима. Рецимо већ смо код једног од њих нашли повишен очни притисак, за који до сад није ни знао да га има – каже Боровчанин.
Кардиолог из Клинике за ургентну и интерну медицину ВМА др Милена Пандрц истиче значај ових прегледа превасходно за превенцију, као и због могућности да пацијенти уколико се установи да имају нека обољења одмах добију адекватну терапију.

Подсећамо војне пензионере да се за акцију специјалистичких кардиолошких прегледа у војним болницама у Нишу и Новом Саду, односно кардиолошких и офталмолошких прегледа у ВМА, могу пријавити сваког радног дана од 9 до 12 часова на број телефона Удружења војних пензионера Србије 011/3228 - 076 или Управи за војно здравство на број телефон 011/3608 - 466.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.08.2022
mp4 (92,73 MB)
Прегледи