Министарство одбране Републике Србије
 
29.07.2022.

Министар Стефановић о срамној кампањи из Хрватске против председника Вучића



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Онај ко се за собом осврће и немирно спава, кога море слике убијене деце у јасеновачком и другим логорима и стотина хиљада жртава чије душе лутају, онај ко је протеривао Србе са вековних огњишта и палио им иконе, не може то да издржи. Зато мора неког другог да назове злочинцем. Тај који у себи не може да поднесе огромну, болесну и исконску мржњу, ко не уме да без мржње према Србима и Александру Вучићу удахне ваздух, не успева да контролише патолошки нагон за уништењем, вековни, дубоко усађени и пажљиво неговани, он га пројектује баш у тог Вучића и у тај српски народ.

Тешко је носити крваво наслеђе нацистичке НДХ, и сигурно та тешка траума тежи да се негде испразни. А на кога другог, него на председника Вучића. Само што их неће ослободити одговорности за 700.000 душа из Јасеновца и неће избрисати истину. А неће ни ућуткати Вучића да је говори још гласније.

Готово је бесмислено коментарисати најниже покушаје хрватских медија који претходних месеци у континуитету на сваки могући начин покушавају да сатанизују Александра Вучића. То што цртају карикатуре и називају погрдним именима, само је још један доказ нивоа њихове политичке борбе и недостатка било каквог аргумента или суштине коју би замерили Вучићу. То што у бруталним текстовима у којима га вређају и ударају на најдубље и најсветије, на његове претке, жртве Јасеновца, а уз то стављају породичну фотографију – говори колико се ти људи нису одмакли од оних којима је “србосек” био мера односа према једном народу. Они су ти који су Александру Вучићу забранили да се поклони жртвама Јасеновца, деци, женама, старцима, који су били криви само зато што су рођени као Срби. Они су ти који имају вечни комплекс од Александра Вучића и Србије.

Каже наш мудри народ и “Ако хоћеш да те мрзе, реци свакоме ко је ко”. Зато мрзе Александра Вучића. Зато што има снаге, храбрости и душе да каже истину свакоме у лице, зато што чисте савести може да изађе свакоме на мегдан и да се бори за истину и правду. Зато што се заветовао да никада нећемо заборавити жртве Јасеновца, Старе Градишке, Сиска, као ни других логора у којима је вршен геноцид над нашим народом. Зато што захваљујући њему обележавамо и тугујемо сваког 4. августа на годишњицу “Олује”, док су његови претходници покушавали да Срби колективно забораве ово највеће етничко чишћење у савременој Европи. Зато што уме да каже “Извините” жртвама нацистичких логора којима се данас ради нови меморијални центар на Старом сајмишту. Зато што је велики човек и државник који воли своју земљу, живи за свој народ и бори се за њега.

А љубав не подразумева мржњу према ономе преко пута себе. То је показао, државничком политиком мира према комшијама, помажући свакоме ко се нађе у невољи, стратешком политиком напретка у региону. И то је његова величина, у људском и политичком смислу. Он ће зато и наставити, уз огромну подршку свог народа, да се бори за своју земљу.“