Министарство одбране Републике Србије
 
26.07.2022.

Министар Стефановић обишао војнике на добровољном служењу војног рока



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас Центар за обуку Копнене војске у касарни “Генерал Павле Јуришић Штурм” у Пожаревцу, где је присуствовао извођењу различитих садржаја обуке војника на добровољном служењу војног рока, слушалаца Курса за резервне официре, полазника Основног курса за подофицире и професионалних војника на додатном оспособљавању. Он се захвалио младима јер су дошли да служе својој земљи и припадницима Команде за обуку који квалитетном обуком од њих стварају изузетне војнике.

- Данас сам имао прилику да видим специјалистичку обуку 274 војника, део који следи након основне обуке војника на добровољном служењу војног рока, као и обуку дела наших војника који се оспособљавају за будуће подофицире и официре. Важно ми је да сам видео велики елан и посвећеност код њих да науче сва знања и вештине која им искусни професионалци из Команде за обуку преносе. Овде су данас и извиђачи, пешадинци, артиљерци, тенкисти, оклопњаци… У питању је веома комплексна, добра обука и посебно ми је драго да видим да су ови млади људи задовољни и квалитетом обуке, смештаја, исхране и другим условима – рекао је министар Стефановић.
 
Он је изразио захвалност младима који су се определили за служење војног рока.

- Наша жеља је да се што већи број њих, по завршетку, одлучи да буду професионалци у нашој војсци, али сам заиста захвалан сваком младићу и свакој девојци најпре јер су дошли да одслуже војни рок, да одслуже свој дуг према отаџбини и да сутра могу са поносом да кажу да су имали част да носе униформу на којој је застава наше земље – рекао је министар Стефановић.

Он се захвалио и припадницима Команде за обуку на посвећености и професионалности.

- Хоћу да се захвалим свим људима из Команде за обуку на озбиљном раду, којим од ових младих људи чине изузетне војнике. Такође, хоћу да позовем све младе људе који желе да буду професионални војници да се пријаве на наше конкурсе и да се прикључе овом великом тиму људи који чине изузетни професионалци – рекао је министар Стефановић.
 
Током обиласка, министар Стефановић разговарао је са војницима и инструкторима обуке коју су му пренели утиске са обуке као и изазовима са којима су се сусретали, а командант Центра за обуку пуковник Душко Јовић упознао је министра Стефановића са стањем и задацима Центра. Министар је обишао и приказ дела обуке специјалности рода пешадије која обухвата припрему за извршење гађања митраљезом, минобацачима, аутоматским бацачима граната и "маљуткама", обуку специјалности извиђача у области војне топографије, а након тога и обука војно полицијске специјалности и рода артиљерије.

У наставку обиласка, коме је присуствовао и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, министру Стефановићу приказана је и обука рода оклопних јединица кроз рад посада тенка М-84 и БВП М-80А, као и обука рода инжињерије у изради противоклопног минског поља.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.07.2022
mp4 (114,24 MB)
Обилазак
26.07.2022
mp4 (116,03 MB)
Изјава министра Стефановића