Министарство одбране Републике Србије
 
18.07.2022.

САОПШТЕЊЕ



Поводом бројних неистина и измишљотина које се пласирају у вези са падом авиона у Грчкој, који је полетео из Ниша и који је превозио производе српске одбрамбене индустрије, Министарство одбране саопштава да је Република Србија испунила све међународне обавезе и поступала у складу са свим важећим међународним прописима.

Иако смо већ о свему већ детаљно обавестили јавност, поновићемо неке од чињеница због манипулација којима поједини кругови наносе штету угледу Републике Србије:

Авион Антонов-12, који је у власништву украјинске компаније „Меридиан ЛТД“, превозио је око 11,5 тона производа наше наменске индустрије, док је  власник наведене робе била приватна компанија „Валир“ из Србије. Република Србија издала је сагласност за извоз наоружања, чији је дозвољени крајњи корисник било Министарство одбране Бангладеша.

Организација лета, који је имао руту Ниш, са техничким слетањима у Аману, Ријаду, Ахмедабаду и крајњом дестинацијом Даком, нити избор компаније за транспорт, нису биле у надлежности Републике Србије. Такође, Република Србија није надлежна за дозволе за прелет туђих територија, јер је то суверена одлука сваке државе, којима се оператер у оваким случајевима обраћа за прелетну дозволу.

Као што смо већ и саопштили наша земља одобрила је извоз и транспорт школских и светлећих минобацачких мина. С обзиром да смо издали дозволу за извоз овог наоружања ка крајњем купцу Министарству одбране Бангладеша, свакако не може бити реч о илегалној трговини, већ о извозу у складу са међународним правом.

Напомињемо и да би дозвола била издата и да се ради о бојевој муницији или било којој другој врсти наоружања, с обзиром да је Бангладеш дозвољени крајњи корисник и да је извоз овој земљи апсолутно у складу са законом и свим међународним прописима, јер није ни под каквим међународним санкцијама. Ту чињеницу истичемо јер је Србија веома транспарентна по овом питању, док се у појединим домаћим круговима континуирано понавља наратив по којем је извоз наоружања дозвољен свима, укључујући и најбогатије земље света, али не и Србији.

И сасвим је очигледно да су поједини домаћи и инострани кругови разочарани што им је разобличена првобитна лаж да је Србија транспортовала наоружање Украјини, те настављају са пласирањем нових измишљотина. Али смо убеђени да ће се поново разочарати, јер је Република Србија и у овом случају доследно поштовала међународно право и испунила све међународне обавезе, те на миру пружамо подршку грчким властима да о свему спроведу детаљну истрагу и обавесте јавност.