Министарство одбране Републике Србије
 
15.07.2022.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Азербејџана Хасијевим



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором Азербејџана Камилом Хасијевим, са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.
Министар Стефановић оценио је на почетку састанка да је сарадња у области одбране добра и да прати свеукупне билатералне односе који почивају на искреном пријатељству и стратешком партнерству Србије и Азербејџана.

Он је подсетио на значај Споразума о војнотехничкој сарадњи, који је потписан у октобру прошле године уочи отварања Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2021“ у Београду, на ком је учествовала делегација на челу са министром одбрамбене индустрије Азербејџана генерал-пуковником Мадатом Гулијевим.
Министар је истакао да су модернизација и опремање Војске Србије и даљи развој одбрамбених капацитета један од стратешких циљева наше земље, те да постоји могућност даљег развоја сарадње са Азербејџаном на пољима војноекономске, војнотехничке и војнообразовне сарадње.

Он се и овом приликом захвалио Азербејџану на принципијелном ставу о непризнавању такозваног Косова и подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије у бројним међународним организацијама.
Амбасадор Хасијев сагласио се са министром Стефановићем да постоје потенцијали за даљи развој сарадње двеју земаља и изразио опредељеност азербејџанске стране за њено даље јачање у наведеним областима.
 
Он је истакао да су посете и контакти на највишем нивоу у том контексту од великог значаја и овом приликом упутио позив министру Стефановићу за званичну посету Азербејџану.
Амбасадор Хасијев поновио је да његова земља као искрени пријатељ Србије остаје при свом ставу по питању такозваног Косова и навео да ће Азербејџан наставити да пружа подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.07.2022
mp4 (45,27 MB)
Састанак