Министарство одбране Републике Србије
 
26.06.2022.

Отворен Аеродром "Росуље" код Крушевца



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању Аеродрома "Росуље" код Крушевца. Уз председника Вучића, церемонији отварања присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић.

У изградњу аеродрома, који ће моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација, Влада Србије уложила је 478 милиона динара, а обраћајући се на церемонији председник Вучић истакао је да овај аеродром има најмодернију писту и хангаре за мале авионе, али и најавио да ће за годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.

"Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта. Циљ је, наравно, да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају, већ и за међународни саобраћај. Мораћемо да га оспособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР", рекао је председник Вучић.

Председник је истакао и да ће самом коришћењу аеродрома пуно допринети  аутопут који ће ту проћи, као и брза пруга, што ће додатно привући инвеститоре у тај део Србије и допринети даљем повећању плата и пензија у Србији. Он је изразио и уверење да ће "Росуље" допринети и даљем развоју туризма у том делу Србије, али и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства.

"Многи су говорили да су то мегаломански снови и да неће бити изграђен ни Београд на води, аутопутеви, фабрике, клинички центри и друго, али ми смо веровали у летење и своје снове и уз марљив и вредан рад визију претворили у стварност", поручио је Вучић.

Грађани Крушевца и околине имали су прилику да на новоотвореном аеродрому посматрају летачки програм нашег РВ и ПВО, који се састојао из налета пара борбених авиона МиГ-29, пара школско-борбених авиона „ласта“ и хеликоптера Х-145 и „газела“, док су припадници 63.падобранске бригаде извели демо-скок из хеликоптера „газела“ носећи заставе Републике Србије, Војске Србије и Града Крушевца.

"Србија се данас, на челу са Александром Вучићем, гради и постаје све боље и боље место за живот. Код Крушевца је данас отворен Аеродром "Росуље", а грађане смо том приликом обрадовали и налетима наших Мигова-29 и "ласта", хеликоптера Х-145 и "газела",  али и демо-скоковима припадника наше 63.падобранске бригаде", навео је министар Стефановић на свом Инстаграм налогу (@nebojsastefanovic) по завршетку церемоније.
photoФОТОГАЛЕРИЈА