Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2022.

Отворен 13. CISM Футсал куп за мир



„13. CISM Футсал куп за мир“ у организацији Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (CISM), Министарства одбране и Војске Србије данас је свечано отворен у Спортско-пословном центру „СПЕНС“ у Новом Саду. Учешће на првенству узеле су екипе оружаних снага Босне и Херцеговине, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе и екипа домаћина репрезентација Министарства одбране и Војске Србије. Утакмице по систему „свако са сваким“ играју се од понедељка 20. до четвртка 23. јуна.

Званични представник Међународног савета за војне спортове пуковник Ричард Емеха из оружаних снага Нигерије подсетио је да је CISM основан да окупи војнике са свих континената на спортском терену уместо на бојном пољу како би допринели миру у свету.
- Евидентно је да је много труда и енергије уложено у припреме за такмичење, укључујући културне и друштвене догађаје. Захваљујем државним званичницима, делегацијама и Организационом одбору и позивам све играче да покажу спортски дух, „ферплеј“ и истински негују мото CISM – „Пријатељство кроз спорт“ – рекао је пуковник Ричард Емеха званично отварајући 13. CISM Футсал куп за мир.
 
Вршилац дужности шефа Делегације Републике Србије при CISM потпуковник др Негован Иванковић поздравио је представнике и спортисте страних оружаних снага, као и партнере из покрајинских институција захваљујући чијој сарадњи и подршци је организована ова спортска манифестација.
- Почев од 2009. године када је у оквиру програма „Спорт и мир“ – Међународног савета за војне спортове у нашој престоници одржан први футсал куп, настојимо да будемо изузетни организатори спортских манифестација у војсци. Не сумњамо да ће целокупан успех организације бити подигнут за лествицу више у односу на све до сада одржане манифестације – рекао је потпуковник Иванковић и закључио да су победници сви заједно, јер својим присуством кроз спорт потврђују пријатељство.
 
Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста изразио је захвалност Министарству одбране и Војсци Србије, као и Генералном секретаријату CISM из Брисела, на указаном поверењу да Нови Сад буде домаћин овако значајног догађаја.
- Спорт је најделотворније средство за успостављање, одржавање и јачање пријатељства, физичке форме и здравља код свих популација. Уверен сам да ће војне репрезентације Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије достојно заступати пријатељство кроз спорт и уз спортску срећу остварити жељени резултат. 
 
На церемонији отварања потпуковник др Негован Иванковић уручио је признања сарадницима у организацији купа: Првој бригади Копнене војске, Војној академији, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину Војводине,  Граду Новом Саду, Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта Војводине, Спортском и пословном центру „Војводина - СПЕНС“, Фудбалском савезу Новог Сада и Удружењу „Фолклорика“ Нови Сад.
Љубитељи футсала моћи ће путем видео стриминга да прате све мечеве „13. CISM Футсал купа за мир“ на веб страници Делегације Републике Србије при CISM – http://www.sport.mod.gov.rs/cir/585/13-cism-futsal-kup-za-mir-live-stream-585
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.06.2022
mp4 (90,67 MB)
Свечано отварање 13. CISM Футсал купа за мир