Министарство одбране Републике Србије
 
17.06.2022.

Промовисање добровољног служења војног рока на Радиотелевизији Бачка Паланка



Начелника Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Нови Сад потпуковник Драгана Димовски, 16. јуна у емисији „Поглед кроз Бапов објектив” на Радиотелевизији Бачка Паланка, говорио је о добровољном служењу војног рока, заснивању радног осноса у Министарству одбране и Војсци Србије, али и надлежност центра Министарства одбране за локалну самоуправу.

У емисији су представљене надлежности Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Нови Сад који пружа услуге грађанима и субјектима одбране на територији Новог Сада, Бача, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Беочина, Бечеја, Врбаса, Жабља, Србобрана, Сремских Карловаца, Темерина и Титела. Иако познатији под називом војни одсеци, данашњи Центри Министарства одбране за локалну самоуправу, на нивоу градова и општина, обављају послове из области војне, радне и материјалне обавезе, планирања припрема за одбрану, обучавања грађана за потребе одбране земље и координације послова цивилне заштите.

Заинтересовани грађани су могли да сазнају нешто више о начину пријављивања за добровољно служење војног рока са оружјем, спровођењу лекарских и других прегледа и психолошких испитивања, регрутацији и упућивањ у центре за обуку и јединице Војске Србије.
Олакшавајућа околност за лица која исказују жељу за пријем у професионалну војну службу јесте да извршени лекарски и други прегледи и психолошка испитивања приликом конкурисања за добровољно служење војног рока важе и за заснивање радног односа у својству војника по уговору на одређено.  Заинтересовани грађани могу засновати радни однос у јединицама Војске Србије одмах након завршеног добровољног служења војног рока са оружјем.

Гостовање на Радиотелевизији Бачка Паланка може се погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=WCNg779kk_4 .

Сви заинтересовани пунолетни грађани Републике Србије старости до 30 година пријаву за добровољно служење војног рока могу да поднесу надлежном центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта, електронским путем преко портала е-управе и на шалтерима ЈП „Пошта Србије”.