Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.06.2022.

Promovisanje dobrovoljnog služenja vojnog roka na Radioteleviziji Bačka Palanka



Načelnika Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad potpukovnik Dragana Dimovski, 16. juna u emisiji „Pogled kroz Bapov objektiv” na Radioteleviziji Bačka Palanka, govorio je o dobrovoljnom služenju vojnog roka, zasnivanju radnog osnosa u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ali i nadležnost centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu.

U emisiji su predstavljene nadležnosti Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad koji pruža usluge građanima i subjektima odbrane na teritoriji Novog Sada, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Bečeja, Vrbasa, Žablja, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Temerina i Titela. Iako poznatiji pod nazivom vojni odseci, današnji Centri Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, na nivou gradova i opština, obavljaju poslove iz oblasti vojne, radne i materijalne obaveze, planiranja priprema za odbranu, obučavanja građana za potrebe odbrane zemlje i koordinacije poslova civilne zaštite.

Zainteresovani građani su mogli da saznaju nešto više o načinu prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, sprovođenju lekarskih i drugih pregleda i psiholoških ispitivanja, regrutaciji i upućivanj u centre za obuku i jedinice Vojske Srbije.
Olakšavajuća okolnost za lica koja iskazuju želju za prijem u profesionalnu vojnu službu jeste da izvršeni lekarski i drugi pregledi i psihološka ispitivanja prilikom konkurisanja za dobrovoljno služenje vojnog roka važe i za zasnivanje radnog odnosa u svojstvu vojnika po ugovoru na određeno.  Zainteresovani građani mogu zasnovati radni odnos u jedinicama Vojske Srbije odmah nakon završenog dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem.

Gostovanje na Radioteleviziji Bačka Palanka može se pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=WCNg779kk_4 .

Svi zainteresovani punoletni građani Republike Srbije starosti do 30 godina prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu da podnesu nadležnom centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta, elektronskim putem preko portala e-uprave i na šalterima JP „Pošta Srbije”.