Министарство одбране Републике Србије
 
27.05.2022.

Демонстрација бојевог гађања из хеликоптера Х145М у Румунији



Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је на позив компаније Ербас демонстрацији бојевог гађања из хеликоптера Х-145М ракетом СПИКЕ ЕР2 под називом "Х-145М Фиринг Демо Даyс Романиа", која је одржана на полигону Ћинку у Румунији.

Делегацију коју су чинили представници Генералштаба Војске Србије, Ратног ваздухопловства и ПВО, Војнотехничког института и Сектора за материјалне ресурсе, предводио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Циљ активности био је сагледавање дејства савременим противоклопним ракетама типа SPIKE ER2 током демонстрације бојевог гађања из хеликоптера Х-145М и упознавање са правцима развоја ове платформе која би требало да одговори различитим захтевима бојног поља будућности.

Присуство делегације Министарства одбране и Војске Србије бојевом гађању из хеликоптера Х-145М омогућило је нашим експертима непосредни стручни увид у дејство најновије верзије савремених противоклопних ракета, продуженог домета 10-16 километара, типа SPIKE ER2 (Extended Range), израелске компаније Rafael Advanced Defense Systems. 

Ова посета допринела је сагледавању начина интеграције противоклопног ракетног система на хеликоптерима Х-145М, као и размени искустава са произвођачима хеликоптера и ракета.

Ове ракете су пета генерација вишенаменских прецизних противоклопних пројектила, који се могу лансирати из више типова платформи (хеликоптера, возила, бродова и преносних земаљских лансера) и поседују могућност две врсте преноса комуникације. 

Са представницима Ербаса размотрен је статус актуелног пројекта Х-145М за потебе Војске Србије, а посебно перспективе њиховог додатног наоружавања домаћим или страним вођеним ракетама и постизање додатних способности заштите као и транспорта роботизованих борбених платформи. 

На презентацији су представљени и планови оспособљавања овог хеликоптера за контролу других беспосадних летелица (интеграција посадних и беспосадних тимова МuМ-Т / Man Unmanned Teaming), интеграцију додатних система заштите, као и умрежавања ове летелице у командно информационе системе вишег нивоа и повећане способности размене података.

У току је производња унапређене верзије хеликоптера за испоруку Републици Србији са новим савременијим ротором који омогућава побољшане маневарске способности и већу носивост, такође уграђен је и савршенији нападно-навигацијски систем H-Force H3. Ова верзија у припреми је и за демонстрацију америчкој војсци (хеликоптер Lacota Б).

На маргинама скупа одржани су састанци са бројним делегацијама страних оружаних снага, међу осталима и са представницима Северне Македоније и Немачке.

Х-145М је модерни наоружани вишенаменски борбени хеликоптер оспособљен за извођење више типова мисија као што су мисије подршке трупама на земљи, извиђања, мисије трагања и спасавања, евакуације, транспорта, специјалне операције и друге. Како је на презентацији изнето, интеграцијом одговарајућег наружања  Х-145М добиће око 80 одсто способности савремених јуришних борбених хеликоптера за једну трећину њихове цене.
photoФОТОГАЛЕРИЈА