Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2022.

Demonstracija bojevog gađanja iz helikoptera H145M u Rumuniji



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je na poziv kompanije Erbas demonstraciji bojevog gađanja iz helikoptera H-145M raketom SPIKE ER2 pod nazivom "H-145M Firing Demo Days Romania", koja je održana na poligonu Ćinku u Rumuniji.

Delegaciju koju su činili predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Vojnotehničkog instituta i Sektora za materijalne resurse, predvodio je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Cilj aktivnosti bio je sagledavanje dejstva savremenim protivoklopnim raketama tipa SPIKE ER2 tokom demonstracije bojevog gađanja iz helikoptera H-145M i upoznavanje sa pravcima razvoja ove platforme koja bi trebalo da odgovori različitim zahtevima bojnog polja budućnosti.

Prisustvo delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bojevom gađanju iz helikoptera H-145M omogućilo je našim ekspertima neposredni stručni uvid u dejstvo najnovije verzije savremenih protivoklopnih raketa, produženog dometa 10-16 kilometara, tipa SPIKE ER2 (Extended Range), izraelske kompanije Rafael Advanced Defense Systems. 

Ova poseta doprinela je sagledavanju načina integracije protivoklopnog raketnog sistema na helikopterima H-145M, kao i razmeni iskustava sa proizvođačima helikoptera i raketa.

Ove rakete su peta generacija višenamenskih preciznih protivoklopnih projektila, koji se mogu lansirati iz više tipova platformi (helikoptera, vozila, brodova i prenosnih zemaljskih lansera) i poseduju mogućnost dve vrste prenosa komunikacije. 

Sa predstavnicima Erbasa razmotren je status aktuelnog projekta H-145M za potebe Vojske Srbije, a posebno perspektive njihovog dodatnog naoružavanja domaćim ili stranim vođenim raketama i postizanje dodatnih sposobnosti zaštite kao i transporta robotizovanih borbenih platformi. 

Na prezentaciji su predstavljeni i planovi osposobljavanja ovog helikoptera za kontrolu drugih besposadnih letelica (integracija posadnih i besposadnih timova MuM-T / Man Unmanned Teaming), integraciju dodatnih sistema zaštite, kao i umrežavanja ove letelice u komandno informacione sisteme višeg nivoa i povećane sposobnosti razmene podataka.

U toku je proizvodnja unapređene verzije helikoptera za isporuku Republici Srbiji sa novim savremenijim rotorom koji omogućava poboljšane manevarske sposobnosti i veću nosivost, takođe ugrađen je i savršeniji napadno-navigacijski sistem H-Force H3. Ova verzija u pripremi je i za demonstraciju američkoj vojsci (helikopter Lacota B).

Na marginama skupa održani su sastanci sa brojnim delegacijama stranih oružanih snaga, među ostalima i sa predstavnicima Severne Makedonije i Nemačke.

H-145M je moderni naoružani višenamenski borbeni helikopter osposobljen za izvođenje više tipova misija kao što su misije podrške trupama na zemlji, izviđanja, misije traganja i spasavanja, evakuacije, transporta, specijalne operacije i druge. Kako je na prezentaciji izneto, integracijom odgovarajućeg naružanja  H-145M dobiće oko 80 odsto sposobnosti savremenih jurišnih borbenih helikoptera za jednu trećinu njihove cene.
photoFOTOGALERIJA