Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2022.

Састанак министра Стефановића са командантом ЕУ операције АЛТЕА



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у Београду са командантом ЕУ операције АЛТЕА генерал-потпуковником Брисом Удеом, са којим је разговарао о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији у региону.

Министар Стефановић је истакао да је Република Србија чврсто опредељена за конструктиван и суштински дијалог који сматра основним механизмом за превазилажење проблема. Србија чврсто остаје на позицији поштовања територијалног интегритета и суверенитета свих међународно признатих држава и очекује исто од међународне заједнице, навео је министар. 

Он је подсетио да Србија предано и видљиво у пракси гради мостове сарадње са свим суседним државама усмерене на развој региона и да представља снажан фактор очувања мира и стабилности, што намерава и да остане. Министар је истакао и да поздрављамо све напоре међународне заједнице у очувању истог.

Генерал-потпуковник Уде упознао је министра Стефановића са плановима јачања снага ЕУФОР у операцији Алтеа у Босни и Херцеговини у светлу међународне безбедносне ситуације и истакао да су чланице Уније, као меру предострожности, удвостручиле присуство на терену. Он је указао да Европска унија жели да операцију прилагоди актуелним променама у међународном контексту и покаже чврсту посвећеност очувању мира и стабилности у региону.
 
Састанак министра Стефановића и генерала Удеа био је прилика и за сагледавање доприноса Републике Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици, мисијама и операцијама ЕУ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.05.2022
mp4 (48,64 MB)
Састанак