Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2022.

Sastanak ministra Stefanovića sa komandantom EU operacije ALTEA



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa komandantom EU operacije ALTEA general-potpukovnikom Brisom Udeom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u regionu.

Ministar Stefanović je istakao da je Republika Srbija čvrsto opredeljena za konstruktivan i suštinski dijalog koji smatra osnovnim mehanizmom za prevazilaženje problema. Srbija čvrsto ostaje na poziciji poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih međunarodno priznatih država i očekuje isto od međunarodne zajednice, naveo je ministar. 

On je podsetio da Srbija predano i vidljivo u praksi gradi mostove saradnje sa svim susednim državama usmerene na razvoj regiona i da predstavlja snažan faktor očuvanja mira i stabilnosti, što namerava i da ostane. Ministar je istakao i da pozdravljamo sve napore međunarodne zajednice u očuvanju istog.

General-potpukovnik Ude upoznao je ministra Stefanovića sa planovima jačanja snaga EUFOR u operaciji Altea u Bosni i Hercegovini u svetlu međunarodne bezbednosne situacije i istakao da su članice Unije, kao meru predostrožnosti, udvostručile prisustvo na terenu. On je ukazao da Evropska unija želi da operaciju prilagodi aktuelnim promenama u međunarodnom kontekstu i pokaže čvrstu posvećenost očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
 
Sastanak ministra Stefanovića i generala Udea bio je prilika i za sagledavanje doprinosa Republike Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, misijama i operacijama EU.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.05.2022
mp4 (48,64 MB)
Sastanak