Министарство одбране Републике Србије
 
14.05.2022.

Манифестација „Музеји за 10” у Војном музеју и Галерији Дома Војске Србије



Војни музеј и Медија центар „Одбрана”, две су од укупно 43 установе културе у Београду које су синоћ отвориле врата за грађане и посетиоце престонице у оквиру осме по реду манифестације „Музеји за 10”. Та манифестација се одржава од 14. до 20. маја 2022. у част обележавања Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Тема овогодишње манифестације „Музеји за 10” је „Моћ музеја” јер су то места нових открића која подучавају о прошлости и инспиришу нове идеје.
 
Првог дана те манифестације посетиоци су имали прилику да бесплатно обиђу поставке у две установе културе Министарства одбране и да уживају у разноврсним садржајима.
 
– Војни музеј овогодишњу манифестацију  „Музеји за 10” обележава на двема локацијама. Прва је Савско пристаниште где посетиоци могу да виде вредне музејске експонате везане за речни војни брод „Сава”, који баштини у себи музејске експонате са одсликавањем историјата Ратне морнарице прве половине 20. века, а овај брод је 2005. постао културно добро Републике Србије. На другој локацији, у горњем граду југоисточног бедема Калемегданске тврђаве, видећете изложбу „Ађутанти српских владара” од 1835. до 1918. То је историјски период који је покривен бројним важним и вредним музејским експонатима. На другом делу наше поставке је трећа по реду стална поставка под називом  „Четрнаест векова борбе за слободу” са експонатима који представљају лично власништво појединих истакнутих српских војсковођа и државника. Оригинални су, тродимензионални и најрепрезентативнији примерци целокупног културно-историјског наслеђа које баштини Војни музеј – каже виши кустос Маријана Јовелић.
 
Посетиоци ће моћи да обиђу сталну поставку и Галерију Војног музеја и наредних дана – 15, 17, 18, 19 и 20. маја од 10 до 17  часова. Улаз је такође бесплатан.

Богат програм за заинтересоване грађане спремио је и Медија центар „Одбрана”. Према речима начелнице Галерије Дома Војске Србије вишег кустоса Јелене Кнежевић, посетиоци могу да виде у Великој галерији Дома Војске Србије изложбу познатог сликара и вајара Милоша Шобајића под називом „Сублимације”. Посебну занимљивост изложбе представљају радови из Париза које београдска публика није имала прилике до сада да види.
 
Највише посетилаца је застајало поред реконструисаног сликаревог атељеа где су изложени чувено Шобајићево бело одело, кога је носио у разним приликама, потом његови лични предмети, попут амазонске наруквице, прстена са Синајске горе из манастира св. Катарине и амајлије – камена, кога је чувени често носио у џепу панталона јер је сматрао да му доноси срећу у пословању. Та изложба ће бити отворена и после манифестације „Музеји за 10”  – до 2. јула 2022. године.
 
– Велико занимање посетилаца влада за оригиналну поставку „Ракијаарт” Музеја ракије која је у Малој галерији. Дванаест сликара чији је рад данас међу најзначајнијим на нашој ликовној сцени, а то су Жељко Ђуровић, Славко Крунић, Борис Драгојевић, Василије Доловачки, Зоран Круљ, Драган Мартиновић, Горан Митровић, Зоран Ивановић, Момчило Мацановић, Слободан Вуковић, Милутин Обрадовић, Јовица Панић Јоле, нашли су, свако на аутентичан начин, нови смисао и ислуженој ракијској буради удахнули нови живот, претварајући их у уметничка дела – истакла је Јелена Кнежевић и додала да је та изложба отворена до 4. јуна.
 
– Како манифестација „Музеји за 10” траје од 14. до 20. маја, посебно смо направили програм „Кроз простор и време Ратничког дома”. Посетиоци ће моћи да 18. маја у 13 сати обиђу зграда Дома Војске Србије и упознају се историјом архитектуре некадашње палате Ратничког дома која представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1932. године. Приликом обиласка зграде посетиоци ће имати прилику да виде и нашу велелепну терасу – некадашњи симбол Београда, као и свечане салоне у којима се чувају најрепрезентативнија дела из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије. Заинтересовани за туру обиласка зграде Дома Војске требало би да се пријаве позивом на број 011/ 3234–712 до 17 часова  – додала је Јелене Кнежевић, виши кустос.
 
Пуно лепих утисака имали су и посетиоци који су обишли ове две установе. У Војном музеју запазили смо Дарка Андријашевића из Билеће који је са сестром дошао у Београд и са дивљењем гледао старе униформе.
 
– Приви пут сам у Војном музеју на Калемегдану и овде у оквиру сталне поставке гледао сам ове дивне униформе, а једна од најрепрезентативнијих и најлепших је свакако униформа пуковника коњичке гарде војске Југославије. Она ми је запала за око – рекао је Дарко.
 
Слађана Шормаз из Београда дошла је у музеј са сином. Каже да је ту  била раније, али је сад хтела да сину покаже богатство које ту постоји.
 
–  Има много тога да се погледа овде и деци је јако интересантно. Поставка је врло богата. Децу највише интересује старо оружје, бродови, макете. Уживали смо и драго ми је што смо имали прилику да погледамо ову лепу поставку рекла је Слађана.
 Велимир Савић из Бањалуке погледао је обе изложбе у Дому Војске Србије и рекао нам је своје утиске.
 
 – У Београду се дешавају феноменалне ствари. Ја сам писац и спојио сам угодно и корисно – да отрчим полумаратон и да посетим ове две изложбе у Дому Војске Србије. Иначе сам имао част да упознам Милоша Шобајића и његову супругу Мају у Бањалуци, а знам и неке од сликара који су сликали ову другу изложбу у „Ракијаарт“. Као уметнику било ми је задовољство да видим ове две заиста добро организоване, престижне и занимљиве изложбе. Зато позивам све који то до сад нису урадили да их посете – истакао је Савић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.05.2022
mp4 (85,22 MB)
Музеји за 10
14.05.2022
mp4 (66,29 MB)
Изјава кустоса Јелене Кнежевић
14.05.2022
mp4 (94,39 MB)
Изјава кустоса Војног музеја Маријане Јовелић
14.05.2022
mp4 (46,39 MB)
Изјава Слађане Шормаз
14.05.2022
mp4 (23,94 MB)
Изјава Дарка Андријашевића