Министарство одбране Републике Србије
 
14.05.2022.

Врхунски резултати војних вишебојаца на трци "Трибалион"Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је припадницима спортске секције војног вишебоја Војне академије и Војне гимназије на оствареним резултатима, које су постигли на планинској трци са препрекама "Трибалион" одржаној данас на планини Тари у до сада најјачој конкуренцији од преко 2.000 такмичара.
"Још један у низу успеха војних вишебојаца, који сваком новом медаљом показују колико су сјајни и неприкосновени!

У планинској трци са препрекама “Трибалион” на Тари, у највећој конкуренцији до сада, постигли су врхунске резултате - у трци на 12 км војни гимназијалци освојили су друго, а њихове колеге са Војне академије треће место у екипној конкуренцији. На трци дужине 23 км екипа Војне академије освојила је треће место.

Свака част, момци и девојке! Ваша снага, издржљивост и челична воља су за пример свим младим људима, поносан сам на вас!", написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.

На исцрпљујућим такмичарским стазама са препрекама уклопљеним у природно окружење захтевног планинског терена био је  прави изазов приказати вештину у савлађивању препрека уз комбинацију психофизичке снаге и издржљивости. Стаза „Green“ је на траси од 12 километара имала око 400 метара кумулативног успона и 25 препрека док је пред такмичаре стаза „Challenge“ дужине 23 километра ставила 35 препрека и 1.150 метара успона. 

Прескакање греда и комбинованих дрвених зидова и лестви, савлађивање водених препрека, ношење и вуча терета успоном, пузање кроз блато, гађање мете копљем, само су неке од веома захтевних препрека које дају драж оваквим надметањима, а уколико такмичар не може да савлада препреку, ради се заменска вежба високог кардио интензитета.

Војни вишебојци Војне академије и Војне гимназије пласманом на "Трибалиону"  настављају серију врхунских резултата на престижним спортским манифестацијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА