Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2022.

Министар Стефановић за „Телеграф“ о враћању редовног војног рока: У наредне две недеље имаћемо израђен план



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић рекао је данас у изјави за „Телеграф.рс“ да је Министарство одбране и Војска Србије формирало радне групе које врше анализу свих сегмената који се тичу постављеног задатка и планирања могућности поновног увођења редовног служења војног рока.

“Очекујем да ћемо у наредне две недеље имати израђен план са комплетним анализама и најбољим решењима у погледу финансијског аспекта, аспекта обуке и аспекта регрутације и селекције, који ћемо презентовати председнику Вучићу“, рекао је министар Стефановић.

Како је рекао, његов лични став по овом питању од раније је познат.

„Као што је председник Вучић и рекао, Србија је војно неутрална земља и као таква сматрам да треба да има обавезни војни рок, баш као што га имају и Аустрија и Швајцарска. Његовим увођењем би, пре свега, појачали одбрамбене капацитете наше земље“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је важно да млади људи прођу обуку у војничким вештинама и да се упознају са сложеним борбеним системима и осталом савременом техником, опремом и наоружањем које Војска Србије данас има, а чиме у претходним деценијама и нисмо баш могли да се похвалимо. Млади ће, рекао је министар Стефановић, после служења војног рока не само бити обучени да у сваком тренутку могу да притекну у помоћ својим ближњима, већ ће стећи и вештине и знања која ће им значити и те како и у животу и у раду.

„Наравно, коначну одлуку донеће парламент, али дубоко сам убеђен и као министар одбране и као неко ко је служио војни рок, да је то изузетно корисно и за младе људе и нашу земљу“, рекао је Стефановић.