Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2022.

Ministar Stefanović za „Telegraf“ o vraćanju redovnog vojnog roka: U naredne dve nedelje imaćemo izrađen planPotpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović rekao je danas u izjavi za „Telegraf.rs“ da je Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formiralo radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka.

“Očekujem da ćemo u naredne dve nedelje imati izrađen plan sa kompletnim analizama i najboljim rešenjima u pogledu finansijskog aspekta, aspekta obuke i aspekta regrutacije i selekcije, koji ćemo prezentovati predsedniku Vučiću“, rekao je ministar Stefanović.

Kako je rekao, njegov lični stav po ovom pitanju od ranije je poznat.

„Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je važno da mladi ljudi prođu obuku u vojničkim veštinama i da se upoznaju sa složenim borbenim sistemima i ostalom savremenom tehnikom, opremom i naoružanjem koje Vojska Srbije danas ima, a čime u prethodnim decenijama i nismo baš mogli da se pohvalimo. Mladi će, rekao je ministar Stefanović, posle služenja vojnog roka ne samo biti obučeni da u svakom trenutku mogu da priteknu u pomoć svojim bližnjima, već će steći i veštine i znanja koja će im značiti i te kako i u životu i u radu.

„Naravno, konačnu odluku doneće parlament, ali duboko sam ubeđen i kao ministar odbrane i kao neko ko je služio vojni rok, da je to izuzetno korisno i za mlade ljude i našu zemlju“, rekao je Stefanović.