Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2022.

Министар Стефановић поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе



Поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је да Србија данас обележава ова два важна датума, која симболизују нашу славну, херојску историју и будућност коју желимо да градимо за нашу децу.
 
„У светској историји остало је забележено да је малени српски народ рекао одлучно не Хитлеру и његовим силама зла. Свој избор праве стране историје, за нас једине прихватљиве, платили смо скупо - животима наших дека, бака, родитеља и других ближњих. У Другом светском рату били смо један од најстрадалнијих народа на свету, али ни на трен нисмо устукнули у борби за људскост, у борби за слободу и мир. За вредности које прожимају биће српског народа“, рекао је министар Стефановић.
 
Он је истакао да смо дужни да не заборавимо жртву наших предака, да не дозволимо да се заборави њихова непоколебљивост у борби за боље сутра Србије, али и целе Европе и света.
 
„Бескрајно хвала нашим прецима, јунацима, због којих данас стојимо усправног чела, поносни што смо као народ увек били на исправној страни историје. Правда, слобода и љубав према отаџбини и данас су најузвишенији идеал Србије и њених грађана. То је аманет који су нам преци оставили - да чувамо скупо плаћену слободу коју су нам изборили. Чувајући успомену на њих, данас градимо земљу која је посвећена очувању мира и стабилности, земљу која је посвећена изградњи и стварању боље будућности. Србију која своје место види управо у Европској унији, чији почетак стварања данас обележавамо, као месту које представља заједницу народа која почива на принципима сарадње и солидарности, уједињену на стварању напретка и бољих услова живота свих народа“, рекао је министар Стефановић.