Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2022.

Приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022“



Приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022“, коме су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Приказу способности присуствовао је и српски члан председништва БиХ Милорад Додик, председник Народне скупштине Ивица Дачић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

На приказу су представљене способности дела јединица Војске Србије наоружаних и опремљених савременим средствима наоружања и војне опреме из производног програма Одбрамбене индустрије Србије, увоза као и средстава у развоју. На приказу је ангажовано више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, ВС и МО, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова.

Динамички део приказа започео је извиђењем шире блокаде рејона употребом мултисензорске извиђачке платформе МИП-3 на борбеном оклопном извиђачком возилу БОВ КИВ, ангажовањем извиђачких тимова са преносном даљински контролисаном извиђачком платформом МИП-1 и снајперских парова који се превозе возилом Застава НТВ.

По добијању захтева за ваздухопловну ватрену подршку, авијацијске јединице полетеле су на извршење задатка из приправности на полетно-слетним стазама.

Након тога, у циљу блокаде ширег рејона и стварања услова за напад и неутралисање непријатеља, два пешадијска вода на оклопним борбеним возилима „ЛАЗАР-3“ и три тима за специјалне операције на оклопним борбеним возилима „МИЛОШ 4х4“, заузелe су борбени распоред.

Након искрцавања пешадијских одељења из „ЛАЗАРА-3“ и тимова за специјалне операције из „МИЛОША“  уз ватрену подршку даљински управљаним борбеним станицама (ДУБС) калибра 12,7 mm, заузeти су положаји за дејство. Пешадијски водови су опремљени новом генерацијом заштитне балистичке опреме Т-19П високог нивоа заштите и аутоматском пушком М-21 у калибру 5,56mm, а снајперски пар је опремљен далекометно пушком САКО ТРГ-42, која омогућава најбоље резултате гађања на даљинама до 800m.

Након искрцавања специјалних тимова и шире блокаде рејона, у циљу пружања ваздухопловне ватрене подршке и стварања повољних услова за хеликоптерски десант, ватрено дејство по уоченим циљевима извршили су борбени хеликоптери Ми-35, који су у рејону објекта у борбеном распореду, на малој висини, извршили раздвајање, искакање на потребну висину ради довођења у услове за ватрено дејство.

Уследио је хеликоптерски десант из хеликоптера Ми-8 и Ми-17. Специјални тим 72. бригаде за специјалне операције десантирао се употребом ужета техником „Fast Rope“, из хеликоптера Ми-8, а падобрански тим 63. падобранске бригаде употребом „алпинистичког ужета“, из хеликоптера Ми-17.

Долазак хеликоптера Ми-17 означио је почетак десанта две даљински контролисане беспосадне платформе „Мали Милош“ и два противоклопна ракетна система „корнет“.

Након искрцавања беспосадне платформе „Мали Милош“ покретом и ватром онеспособљени су и неутралисани појединачни и групни пешадијски циљеви, а противоклопни ракетни системи „корнет“ посели су положај ради дејства по циљевима у утврђеним објектима.

Након неутралисања дела непријатељских снага извршено је извлачење специјалних снага. Пар хеликоптера Ми-35 дејством по откривеним циљевима обезбедио је услове за извлачење, а тимови специјалних снага извукли су се хеликоптерима Ми-17 и Х-145М. Евакуација повређеног изведена је хеликоптером Ми-17 употребом дизалице, а извлачење снага хеликоптером Ми-17 техником „Грозд“ и хеликоптерима Х-145, уз сталну ватрену подршку борбених хеликоптера Х-145.

На данашњем приказу први пут је приказано средство за борбену евакуацију мањих борбених група и тимова специјалних снага такозваном техником „Грозд“, које је недавно уведено у употребу. Евакуисана лица се везују помоћу верачких појасева за уже, а евакуација се врши у хитним ситуацијама на краћим дистанцама.

Након уочавања груписања јачих снага непријатеља затражена је артиљеријска ватрена подршка снага у операцији, а уследило је поседање ватреног положаја са батеријом самоходних топ-хаубица „НОРА Б52“.

Батерија противавионских самоходних артиљеријско-ракетних система ПАСАРС, заузимањем борбеног распореда, извршила је непосредну противваздухопловну одбрану батерије НОРА. Пре отпочињања дејства батерије НОРА, дејство по непријатељу извршила је јуришна авијација ангажовањем авиона „Г-4“ и „ОРАО“.

Чишћење ваздушног простора и заштиту ловачко-бомбардерске авијације у зони дејства, извршили су авиони „МиГ-29“, чији налет је уследио, а током извршења тог задатка примењени су одбрамбени и офанзивни маневри у вертикалној, косој  и хоризонталној равни у циљу довођења ловаца у што повољнију нападачку позицију која омогућава успешно дејство ракетним или топовским наоружањем по непријатељу.

У налету ловачко-бомбардерске авијације и дејства по циљевима, пар авиона „Г-4“ дошао је у рејон објекта дејства у бришућем лету и извео напад применом комбинованих маневара. Након тога, авиони типа „Орао“ дошли су у рејон објекта дејства у бришућем лету и напад извели применом комбинованих маневара по различитим путањама у паровима.

Након тога извршено је превођење самоходне топ хаубице „НОРА-Б52“ и Хибридног самоходног ПВО система ПАСАРС у готовост за дејство.

У циљу заштите падобранског десанта, авиони „МиГ-29“ извршили су „чишћење“ ваздушног простора и формирали зону патролирања.

Припадници 63. падобранске бригаде извршили су затим класичан и специјални падобрански десант из два хеликоптера Ми-17. Падобранци су десантирани са комплетном опремом и наоружањем са висине од 600 метара.

Приказ противваздухопловне одбране територије и заштите ангажованих снага у операцији од дејства из ваздушног простора извршио је ракетни систем FK-3 који је намењен за одбрану важних рејона, објеката, праваца и снага у операцији од извиђања и дејства из ваздушног простора, а посетиоци на батајничком аеродрому могли су да виде и превођење ракетног система у приправност за дејство. За непосредну заштиту ракетног система FK-3, био је задужен артиљеријско-ракетни систем „Панцир С-1“.

Уследио је налет ваздухопловног ешелона, који су чинили авиони ловаци МИГ-29, по два одељења авиона „Орао“ и „Г-4“, групе од четири школска авиона домаће производње „Ласта“, затим хеликоптера Ми-35, Ми-8, Ми-17, Х-145 и „Гама“.

Динамички део приказа завршен је демо скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије са висине од 1.200 метара из хеликоптера „Газела“.

У статичком делу приказа поред премијерног представљања јавности система ФК-3 изложено је укупно више од 300 система наоружања и војне опреме која се налази у наоружању Војске Србије, као и средства која се развијају ради увођења у наоружање. По броју изложених средстава овај приказ био је готово двоструко већи од тактичко-техничког збора који је био одржан прошле године на Ушћу.

На стајанци батајничког аеродрома овом приликом нашли су се ловачки авиони „Миг-29“, јуришници „Орао“ као и школско борбени авиони „Г-4“ и „Ласта“. Изложени су и хеликоптери Ми-17, Ми-8, Ми-35, Х-145 и „Газела“, а представљен је и даљински пилотирани ваздухоплов кинеске производње „ЦХ-92“.

Љубитељи борбених средстава копнене војске имали су могућност да погледају тенкове М-84, М-84АБ1 и Т-72МС, борбена возила М-80, М-80АБ1, М-80АБ2, БРДМ-2М, БОВ, КОТ и „хамер“, те артиљеријске и ракетне системе „НОРА Б-52“, „Гвоздика“ и „Пламен С“. Од ракетних система ПВО који се већ налазе у употреби Војске Србије представљени су „Нева“ и „Куб“.

У већем броју су изложена средства из серијске производње домаће одбрамбене индустрије намењених Војсци Србије између осталих борбена возила „ЛАЗАР-3“, „Милош 4х4“, самоходне хаубице „Нора Б-52“, системи ПАСАРС, дигитализовани „Огњеви“, возила фамилије БОВ КИВ и комада возила ОТ, возила М-20 МРАП 6х6, „Мали Милоши, беспилотне летелице „Пегаз“ који се по први пут представља на нивоу комплетног система у наоружаној варијанти, а након успешно завршеног развоја са партнером из НР Кине крајем прошле године.

Као посебне тематске целине у оквиру приказа представљени су производи Групације одбрамбене индустрије Србије и других предузећа произвођача наоружања и војне опреме из Србије те наоружање и опрема специјалних јединица.

Посетиоци су на данашњем приказу могли да се информишу и начинима ступања у војну службу и упису у војне школе, а на располагању им је било и неколико симулатора као и стрељана за ваздушно наоружање Војне академије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.04.2022
mp4 (154,58 MB)
Приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022“
30.04.2022
mp4 (89,93 MB)
Oбилазак учесника приказа