Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2022.

Променадни концерти војних оркестара у Београду и Нишу



Поводом обележавања Дана Војске Србије 23. априла, Репрезентативни оркестар Гарде и Војни оркестар „Ниш" данас су, уз звуке познатих националних композиција, продефиловали главним улицама Београда и Ниша поздрављени од стране многобројних грађана.

Житељи српске престонице уживали су у интерпретацијама старих српских маршева и других популарних музичких дела, током променадног концерта који је започео код споменика Кнезу Михаилу,  а завршио на Калемегдану.
 
Након „Марша на Дрину", под диригентском палицом потпуковника Александра Ђурова, уследили су маршеви Краља Милана Обреновића, Војводе Степе Степановића, као и Ударачки шоу, Краљева Гарда и остале популарне мелодије, по којима је овај својеврсни музичко - сценски перформанс препознатљив. Аплаузи пролазника и грађана са прозора околних зграда пратили су сваки одсвирани такт, многи су и оком камере забележили дефиле оркестра Гарде, док су се звуцима војне музике и плавим гардијским униформама највише обрадовали најмлађи Београђани.

Свечарски је било и у Нишу, где је, поводом Дана Војске Србије Војни оркестар извео променадни концерт, од Трга краља Милана и Обреновићеве улице до Трга краља Александра Ујединитеља.
 
Велики број грађана пратио је наступ нишког војног оркестра којим је дириговао мајор Дејан Ђорђевић, а најмлађи су и марширали поред строја војних музичара Копнене војске, који су, уз непрекидне аплаузе, извели познате маршеве и корачнице.

Војска Србије свој празник слави 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, догађај који је представљао прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.04.2022
mp4 (52,88 MB)
Дефиле Репрезентативног оркестра Гарде
21.04.2022
mp4 (38,27 MB)
Дефиле Војног оркестра „Ниш"