Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2022.

Promenadni koncerti vojnih orkestara u Beogradu i Nišu



Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije 23. aprila, Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar „Niš" danas su, uz zvuke poznatih nacionalnih kompozicija, prodefilovali glavnim ulicama Beograda i Niša pozdravljeni od strane mnogobrojnih građana.

Žitelji srpske prestonice uživali su u interpretacijama starih srpskih marševa i drugih popularnih muzičkih dela, tokom promenadnog koncerta koji je započeo kod spomenika Knezu Mihailu,  a završio na Kalemegdanu.
 
Nakon „Marša na Drinu", pod dirigentskom palicom potpukovnika Aleksandra Đurova, usledili su marševi Kralja Milana Obrenovića, Vojvode Stepe Stepanovića, kao i Udarački šou, Kraljeva Garda i ostale popularne melodije, po kojima je ovaj svojevrsni muzičko - scenski performans prepoznatljiv. Aplauzi prolaznika i građana sa prozora okolnih zgrada pratili su svaki odsvirani takt, mnogi su i okom kamere zabeležili defile orkestra Garde, dok su se zvucima vojne muzike i plavim gardijskim uniformama najviše obradovali najmlađi Beograđani.

Svečarski je bilo i u Nišu, gde je, povodom Dana Vojske Srbije Vojni orkestar izveo promenadni koncert, od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra Ujedinitelja.
 
Veliki broj građana pratio je nastup niškog vojnog orkestra kojim je dirigovao major Dejan Đorđević, a najmlađi su i marširali pored stroja vojnih muzičara Kopnene vojske, koji su, uz neprekidne aplauze, izveli poznate marševe i koračnice.

Vojska Srbije svoj praznik slavi 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, događaj koji je predstavljao prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.04.2022
mp4 (52,88 MB)
Defile Reprezentativnog orkestra Garde
21.04.2022
mp4 (38,27 MB)
Defile Vojnog orkestra „Niš"