Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2022.

Поводом прославе Дана Војске историјски осврт на стварање модерне српске војске и војне заставе



У оквиру прославе Дана Војске Србије, Министарство одбране и Војска Србије свим Београђанима и гостима Београда отвара врата Дома Војске Србије и позива све грађане да посете предавања на тему “Стварање модерне српске војске (1878 - 1912)” и „Српске војне заставе (1804-2022)”.

Предавач са Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране пуковник доц. др Далибор Денда говориће 18. априла у 14.00 часова у Дому Воске Србије на тему “Стварање модерне српске војске (1878 - 1912)”, која је својим победама у балканским и Првом светском рату задивила свет.

Реформе војске које су започете након ослободилачких ратова 1876/78 заснивале су се на изградњи професионалних војних институција. Оне су довеле до прерастања народне војске, која је у европском јавном мњењу важила за армију мале вредности, у добро организовану и обучену војску мешовитог система попуне и европског узора. Главни покретачи и носиоци тих процеса били су краљ Милан Обреновић и војвода Радомир Путник, а посебна пажња посвећена је селекцији и обуци командног кадра.

О застави као једном од најзначајних државних симбола говориће предавач пуковник др Миљан Милкић, виши научни сарадник, 21. априла у 14.00 часова у Дому Војске Србије у оквиру предавања „Српске војне заставе (1804-2022)”.

Војна застава је симбол припадности, части и борбеног јединства јединице и представља подстрек за буђење војничког духа и храбрости. Застава је често носилац колективних одликовања за заслуге целе јединице. Војне заставе поштоване су и истицане као симбол победе и снаге. Пред заставом се полагала заклетва, а у боју је чувана по цену живота. Упркос разним историјским догађајима и променама државног уређења, орао и крст остали су главни симболи на заставама Кнежевине, Краљевине и Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА