Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2022.

Povodom proslave Dana Vojske istorijski osvrt na stvaranje moderne srpske vojske i vojne zastave



U okviru proslave Dana Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije svim Beograđanima i gostima Beograda otvara vrata Doma Vojske Srbije i poziva sve građane da posete predavanja na temu “Stvaranje moderne srpske vojske (1878 - 1912)” i „Srpske vojne zastave (1804-2022)”.

Predavač sa Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane pukovnik doc. dr Dalibor Denda govoriće 18. aprila u 14.00 časova u Domu Voske Srbije na temu “Stvaranje moderne srpske vojske (1878 - 1912)”, koja je svojim pobedama u balkanskim i Prvom svetskom ratu zadivila svet.

Reforme vojske koje su započete nakon oslobodilačkih ratova 1876/78 zasnivale su se na izgradnji profesionalnih vojnih institucija. One su dovele do prerastanja narodne vojske, koja je u evropskom javnom mnjenju važila za armiju male vrednosti, u dobro organizovanu i obučenu vojsku mešovitog sistema popune i evropskog uzora. Glavni pokretači i nosioci tih procesa bili su kralj Milan Obrenović i vojvoda Radomir Putnik, a posebna pažnja posvećena je selekciji i obuci komandnog kadra.

O zastavi kao jednom od najznačajnih državnih simbola govoriće predavač pukovnik dr Miljan Milkić, viši naučni saradnik, 21. aprila u 14.00 časova u Domu Vojske Srbije u okviru predavanja „Srpske vojne zastave (1804-2022)”.

Vojna zastava je simbol pripadnosti, časti i borbenog jedinstva jedinice i predstavlja podstrek za buđenje vojničkog duha i hrabrosti. Zastava je često nosilac kolektivnih odlikovanja za zasluge cele jedinice. Vojne zastave poštovane su i isticane kao simbol pobede i snage. Pred zastavom se polagala zakletva, a u boju je čuvana po cenu života. Uprkos raznim istorijskim događajima i promenama državnog uređenja, orao i krst ostali su glavni simboli na zastavama Kneževine, Kraljevine i Republike Srbije.
photoFOTOGALERIJA