Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2022.

Министар Стефановић: Фокусирани смо да Војска Србије у наредних 10 година задржи примат у региону



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је данас, гостујући на РТС, да смо фокусирани да Војска Србије задржи примат у региону, не да би било кога угрозила, већ да би штитили своју земљу, мир и стабилност.

- Желим да грађани Србије знају да су наша Војска, председник Вучић, Генералштаб и Министарство одбране, заиста фокусирани да обезбедимо да Војска Србије у наредних 10 година задржи примат у овом региону, не да би било кога угрозила. Не интересује нас да било коме нашкодимо, нити да било кога нападнемо, желимо да буде потпуно јасно да смо довољно способни да одбранимо своју земљу, ако било ко и помисли да може да нас угрози - рекао је министар одбране.

О "Рафалима", "Тајфунима" и набавкама за Ратно ваздухопловство

Министар Стефановић, одговарајући на питање о набавкама нових авиона и да ли ће наша флота бити ојачана "рафалима" и другим типовима авиона и шта је све потребно за изградњу капацитета наше војске у том случају, рекао је да је то тешко и сложено питање.

- Ми преговарамо са више држава. Да би људи разумели, нама су потребне три врсте авиона. Ту је пре свега ловац са ловачко-бомбардерским способностима, као што је МиГ-29 који данас имамо, затим ловачко-бомбардерска авијација попут онога што данас обавља наш „орао“ и треба нам тренажна авијација, која може бити наоружана и која може да има и друге улоге, од заштите нашег неба кроз „Air Policing“ до деловања као и свака друга авијација, а то је попут онога што данас ради наш „супер галеб“ - рекао је Стефановић, подсећајући да у наредних 10 до 12 година истичу ресурси наше авијације које имамо.

Он је истакао да разговарамо и са Француском, као што је и председник Вучић рекао везано за „Рафале“, и да разговарамо са Британцима везано за „Тајфуне“, као и да разговарамо са свима и о новим и о половним авионима зато што желимо да добијемо најбољу понуду.

- Људи обично размишљају авион, али ви имате авион, имате резервне делове за авион, наоружање за авион, инфраструктуру за авион и обуку пилота, тренажере и обуку механичара. А на све то трошкове одржавања, да ли их гледали као трошкове летног сата, колико кошта изградња хангара, средстава за попуну горива и тако даље. И оно што је за мене интересантно и о чему сам разговарао са стручњацима из нашег Ратног ваздухопловства су оне способности које нам потенцијални партнер нуди. Ако нам Велика Британија у авиону који је сличних карактеристика као "Рафал" нуди ракету која има дупло већи домет то је огромна предност за Ратно ваздухопловство - кад можете да гађате ракетом на 300 км, него када гађате на 120 или 150 км. Ако нам један партнер не нуди такву ракету, а поседује је у наоружању, али каже ми нисмо спремни да вам је продамо, то исто треба да буде узето у обзир. Сви ови фактори, сви се узимају у обзир – рекао је министар Стефановић.

Он је нагласио да се када је реч о набавци ваздухоплова анализирају сви аспекти. 

- Узима се у обзир и све и цена набавке и одржавања и сервисирања, и наоружање и муниције и резервних делова и перспективе модернизације за две, пет, 15, 20 година. Све се анализира. Ратно ваздухопловство је веома сложен систем где стручњаци размишљају о свему томе. Ту су и способности нашег аеродрома, јер постоје авиони, које су одбацили који су сличних карактеристика, али који су веома осетљиви и за које наши стручњаци кажу да би због те осетљивости можда чешће били на ремонтима и на одржавањима и то нам се не би исплатило – рекао је министар Стефановић. 

Према речима министра Стефановића, разговори на ту тему се воде са свима. 

- Све је у игри, али разговарамо о томе шта је за нашу земљу најбоље, наравно да ће да нас кошта и то је скупо, али да видимо шта нам је најпаметније да узмемо и у смислу одржавања и будућности. Јер ако узмете данас најбољи авион, који ће већ за десет година бити заостао и који ће бити ван класе, ви сте онда само потрошили новац данас, а за десет година ћете се „хватати за главу“, а не можете на сваких пет или десет година да купујете по ескадрилу тако скупих авиона – рекао је министар Стефановић.

О флоти "Мигова-29" и хеликоптерима Ми-35

Одговарајући на питања, он је истакао да настављамо са модернизацијом наших Мигова-29 и да ћемо флоту од 14 наставити да опремамо, модернизујемо и ремонтујемо. 

- Намеравамо да их користимо у потпуности до истека њиховог века коришћења, јер то јесте добар ловац, ловац бомбардер. На крају крајева, ми смо успели у последњих неколико година да га први пут осавременимо и учинимо успешним у гађању циљева на земљи, поред класичне улоге коју има у заштити нашег неба. Захваљујући председнику Вучићу ми данас имамо 14 Мигова-29 који су спремни да делују и на то смо поносни - рекао је министар.

Говорећи о куповини половних хеликоптера Ми-35 од Кипра, он је истакао да смо веома задовољни њиховим општим стањем, комплетима резервних делова и наоружањем. 

- Једино што ће бити постављено питање, а о томе ће се изјаснити наши људи из РВ јесу способности и могућности ремонта. Ако се одлучимо да их купимо, купићемо оне хеликоптере које можемо да ремонтујемо, које можемо да доведемо у стање да су као нови, односно да имају способности као и нови Ми-35 које већ поседује Војска Србије. Све одлуке које будемо донели биће одлуке у најбољем интересу Републике Србије и наше војске – рекао је министар Стефановић. 

Министар Стефановић: Војску Србије чине заиста изузетне патриоте, скромни и пристојни људи

На крају гостовања у данашњој специјалној емисији посвећеној вежби „Ватрени штит 2022“, министар Стефановић је, говорећи о Војсци Србије и њеним припадницима, рекао да је поносан зато што је наша војска најчвршћи бедем заштите наше земље.

- Посматрам оно што ради наша војска, ево већ годину и по дана, и могу да вам кажем да се ради о пре свега изузетним патриотама, људима који толико воле своју земљу и труде се и боре, скромни су и пристојни, поштени људи који су толико посвећени послу да је понос бити на челу министарства. И оно што смо могли да видимо, не само на овој вежби и на свим другим вежбама, већ све што видите у свакодневном деловању наших војника чини заиста све веома поносним - рекао је министар.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.04.2022
mp4 (141,72 MB)
Министар Стефановић о набавци авиона
16.04.2022
mp4 (46,01 MB)
Министар Стефановић: Фокусирани смо да Војска Србије у наредних 10 година задржи примат у региону
16.04.2022
mp4 (55,41 MB)
Министар Стефановић: Војску Србије чине заиста изузетне патриоте, скромни и пристојни људи