Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2022.

Министар Стефановић позвао све грађане да 30. априла присуствују приказу способности Војске на батајничком аеродрому



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, гостујући у специјалној емисији на РТС-у, позвао је данас грађане да присуствују 30. априла приказу способности Војске Србије на војном аеродрому у Батајници.

-  Грађани ће 30. априла на Батајници моћи да виде један приказ, пре свега способности нашег Ратног ваздухопловства и ПВО, и  позивам их овом приликом да дођу. Кључни део приказа биће од 11 сати, али ће свакако од 9 до 15 часова бити отворено за све. Грађани ће моћи да виде колико смо напредовали, колико се способност Војске Србије повећала и колико можемо да будемо поносни на своју земљу, зато што је успела да и у временима која не само да нису била, већ су била и те како изазовна, да уложи у своју одбрану – рекао је министар Стефановић, истичући да се данас са респектом гледа на Републику Србију и њену војску.

На питање новинара о набавци беспилотних летелица, министар Стефановић је рекао да Војска Србије има ЦХ-92 летелицу која је и презентована.

- То је беспилотна летелица коју користи наша Војска и рекао бих да су наши пилоти овладали овом новом летелицом сада у потпуности. Реч је о врло озбиљној летелици, која поред класичне улоге, може да ради и извиђање и одређену врсту дејстава својим ракетама. Размишљамо, наравно, и о другим беспилотним летелицама, разговарамо са више различитих партнера, јер то је оно што је будућност. То сте видели у протеклом периоду, нажалост, кажем нажалост јер не волимо кад се догађа рат било где у свету, али треба учити из искустава. Били бисмо глупи да не размишљамо о томе да она искуства која виђамо на терену не пренесемо и на наше јединице и да наши људи не уче како да се заштите и шта је то што се показује као успешно у дејству.  Чули сте и оно што је председник Вучић рекао, он је разговарао и са председником Турске господином Ердоганом о набавци „Бајрактар“ система – рекао је министар Стефановић, наводећи да нас, пре свега, занимају борбени системи који су наоружани.

Он је додао да се разговара и са партнерима у Кини и у Турској и да нас интересује шта је оно што је најбоље. 

- Наравно, кључну реч даје наше Ратно ваздухопловство, јер они кажу, потребна нам је ова способност, да бисмо успели да заштитимо своју земљу. Дајте нам нешто из ове палете, интересује нас то или то. И онда, као и о свему осталом се разговара - о цени, способности, наоружању, обуци, о капацитетима који су вам потребни да изградите у нашој земљи - о хангарима, механичарима, попуни, о свему и онда се доноси одлука. Ратно ваздухопловство каже шта је оптимално за нас и шта хоћемо од наоружања – рекао је министар Стефановић. 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.04.2022
mp4 (86,65 MB)
Министар Стефановић позвао све грађане да присуствују приказу способности Војске на батајничком аеродрому