Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2022.

Ministar Stefanović pozvao sve građane da 30. aprila prisustvuju prikazu sposobnosti Vojske na batajničkom aerodromu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, gostujući u specijalnoj emisiji na RTS-u, pozvao je danas građane da prisustvuju 30. aprila prikazu sposobnosti Vojske Srbije na vojnom aerodromu u Batajnici.

-  Građani će 30. aprila na Batajnici moći da vide jedan prikaz, pre svega sposobnosti našeg Ratnog vazduhoplovstva i PVO, i  pozivam ih ovom prilikom da dođu. Ključni deo prikaza biće od 11 sati, ali će svakako od 9 do 15 časova biti otvoreno za sve. Građani će moći da vide koliko smo napredovali, koliko se sposobnost Vojske Srbije povećala i koliko možemo da budemo ponosni na svoju zemlju, zato što je uspela da i u vremenima koja ne samo da nisu bila, već su bila i te kako izazovna, da uloži u svoju odbranu – rekao je ministar Stefanović, ističući da se danas sa respektom gleda na Republiku Srbiju i njenu vojsku.

Na pitanje novinara o nabavci bespilotnih letelica, ministar Stefanović je rekao da Vojska Srbije ima CH-92 letelicu koja je i prezentovana.

- To je bespilotna letelica koju koristi naša Vojska i rekao bih da su naši piloti ovladali ovom novom letelicom sada u potpunosti. Reč je o vrlo ozbiljnoj letelici, koja pored klasične uloge, može da radi i izviđanje i određenu vrstu dejstava svojim raketama. Razmišljamo, naravno, i o drugim bespilotnim letelicama, razgovaramo sa više različitih partnera, jer to je ono što je budućnost. To ste videli u proteklom periodu, nažalost, kažem nažalost jer ne volimo kad se događa rat bilo gde u svetu, ali treba učiti iz iskustava. Bili bismo glupi da ne razmišljamo o tome da ona iskustva koja viđamo na terenu ne prenesemo i na naše jedinice i da naši ljudi ne uče kako da se zaštite i šta je to što se pokazuje kao uspešno u dejstvu.  Čuli ste i ono što je predsednik Vučić rekao, on je razgovarao i sa predsednikom Turske gospodinom Erdoganom o nabavci „Bajraktar“ sistema – rekao je ministar Stefanović, navodeći da nas, pre svega, zanimaju borbeni sistemi koji su naoružani.

On je dodao da se razgovara i sa partnerima u Kini i u Turskoj i da nas interesuje šta je ono što je najbolje. 

- Naravno, ključnu reč daje naše Ratno vazduhoplovstvo, jer oni kažu, potrebna nam je ova sposobnost, da bismo uspeli da zaštitimo svoju zemlju. Dajte nam nešto iz ove palete, interesuje nas to ili to. I onda, kao i o svemu ostalom se razgovara - o ceni, sposobnosti, naoružanju, obuci, o kapacitetima koji su vam potrebni da izgradite u našoj zemlji - o hangarima, mehaničarima, popuni, o svemu i onda se donosi odluka. Ratno vazduhoplovstvo kaže šta je optimalno za nas i šta hoćemo od naoružanja – rekao je ministar Stefanović. 
videoVIDEOGALERIJA
16.04.2022
mp4 (86,65 MB)
Ministar Stefanović pozvao sve građane da prisustvuju prikazu sposobnosti Vojske na batajničkom aerodromu