Министарство одбране Републике Србије
 
15.04.2022.

Преобука најмлађих пилота за летење на авиону "орао"На аеродому „Морава“ у Лађевцима се, поред редовних тренажних летова, тренутно реализује и интензивна обука најмлађих пилота Војске Србије за летење на ловцу-бомбардеру „орао“.
Реч је о преобуци за овај тип ваздухоплова, а похађају је потпоручници који су по завршетку Војне академије распоређени у 241. ловачко-бомбардерску авијацијску ескадрилу 98. ваздухопловне бригаде и који су, још током школовања, успешно савладали летење на авионима „ласта“ и „супергалеб“ Г-4. 
 
Млади пилоти су, након земаљске припреме која је обухватала техничку радионицу и обуку на симулатору лета, претходних недеља реализовали прву фазу летачке преобуке, током које су савладали основно, акробатско и навигацијско летење и успешно извели испитне и самосталне летове. У наредном периоду њих очекује оспособљавање за инструментално и ноћно летење, борбена и обука у групном летењу, како би у потпуности били оспособљени за борбену употребу овог типа ваздухоплова.
Реализацијом оспособљавања младих потпоручника 241. ловачко-бомбардерска авијацијска ескадрила ће добити још једну генерацију обучених пилота за извршавање летачких задатака ловцем-бомбардером „орао“, и тиме унапредити укупне способности јединице за пружање ваздухопловно ватрене подршке јединицама Копнене војске за шта је ескадрила и намењена. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА