Министарство одбране Републике Србије
 
16.03.2022.

Унапређење психолошке селекције и психолошка подршка



Нови Центар за психолошку селекцију у Сектору за људске ресурсе примио је прву групу кандидата за тестирање.

Сала за психолошко тестирање налази се у просторијама Одељења за развој психолошке делатности Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе и опремљена је са 15 рачунарских јединица на којима је инсталиран софтвер за психолошко тестирање. Нова батерија тестова, која је након једанаест година употребе заменила тестове познате под називом „Хедоника“, инсталирана је у свим центрима за психолошку селекцију Управе за војно здравство (ВМА, ВМЦ ''Карабурма'', ВБ ''Ниш'' и ВБ ''Нови Сад''). Дефинисан је и нови модел психолошке селекције и нормативно уређен наведени поступак путем Стручног упутства за психолошку селекцију у Министарству одбране и Војсци Србије, које је ступило на снагу 1. септембра 2021. године.

Упоредо са формирањем Центра за психолошку селекцију, Одељење за развој психолошке делатности радило је на формирању Психолошког саветовалишта, чији је основни циљ унапређење примарне психолошке превенције и да се свим запосленима у организацијским јединицама Министарства одбране, које у свом саставу немају психолога, омогући психолошка помоћ и подршка. У делу Центар за психолошку селекцију налази се и канцеларија намењена за психолошко саветовалиште.

Поред наведеног, Одељење за развој психолошке делатности израдило је нову веб страницу „Психолошка подршка“ у оквиру сајта Сектора за људске ресурсе. Наведена веб страница доступна је путем линка: https://www.mod.gov.rs/cir/sektor-za-ljudske-resurse или на веб адреси http://www.psiholog.mod.gov.rs/psiholoska-podrska/.
photoФОТОГАЛЕРИЈА