Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2022.

Unapređenje psihološke selekcije i psihološka podrška



Novi Centar za psihološku selekciju u Sektoru za ljudske resurse primio je prvu grupu kandidata za testiranje.

Sala za psihološko testiranje nalazi se u prostorijama Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse i opremljena je sa 15 računarskih jedinica na kojima je instaliran softver za psihološko testiranje. Nova baterija testova, koja je nakon jedanaest godina upotrebe zamenila testove poznate pod nazivom „Hedonika“, instalirana je u svim centrima za psihološku selekciju Uprave za vojno zdravstvo (VMA, VMC „Карабурма", VB „Niš" i VB „Novi Sad"). Definisan je i novi model psihološke selekcije i normativno uređen navedeni postupak putem Stručnog uputstva za psihološku selekciju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, koje je stupilo na snagu 1. septembra 2021. godine.

Uporedo sa formiranjem Centra za psihološku selekciju, Odeljenje za razvoj psihološke delatnosti radilo je na formiranju Psihološkog savetovališta, čiji je osnovni cilj unapređenje primarne psihološke prevencije i da se svim zaposlenima u organizacijskim jedinicama Ministarstva odbrane, koje u svom sastavu nemaju psihologa, omogući psihološka pomoć i podrška. U delu Centar za psihološku selekciju nalazi se i kancelarija namenjena za psihološko savetovalište.

Pored navedenog, Odeljenje za razvoj psihološke delatnosti izradilo je novu veb stranicu „Psihološka podrška“ u okviru sajta Sektora za ljudske resurse. Navedena veb stranica dostupna je putem linka: https://www.mod.gov.rs/cir/sektor-za-ljudske-resurse ili na veb adresi http://www.psiholog.mod.gov.rs/psiholoska-podrska/.
photoFOTOGALERIJA