Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2022.

Министар Стефановић обишао јединице Војске Србије у гарнизону Краљево



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић данас је у Краљеву посетио припаднике  98. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому „Морава“ и Друге бригаде копнене војске у касарни „Рибница“.

Након обиласка радова на изградњи нових хангара за смештај ваздухоплова и летачке обуке на војном аеродрому „Морава“, министар Стефановић је изразио задовољство јер 98. ваздухопловна бригада испуњава све постављене задатке.

- Имамо прилику да видимо наставак обуке наших пилота, а они који буду данас на „орловима“, „гамама“ и на хеликоптерима „ми-35“, показаће шта знају и како се припремају да увек буду ту да заштите своју земљу. Драго ми је да ови озбиљни и одважни људи свакога дана размишљају подједнако и о одржавању технике. Имао сам прилике да видим колико се енергије и напора улаже у то да сви наши авиони и хеликоптери у сваком тренутку буду спремни за употребу. Све оно што смо набављали у претходном периоду, уз занављање наше технике, очигледно је дало резултат и иде у праве руке, рекао је министар Стефановић.

Говорећи о новим хангарима, министар је подсетио да је реч о првим објектима који се граде на аеродрому у Лађевцима од 1987. године.
 
- Крећемо снажно са изградњом инфраструктуре и имамо у плану изградњу два нова хангара који ће бити искоришћени за смештај наших најсавременијих хеликоптера, опреме и наравно, за капацитете ремонта. Хоћу да се захвалим овим људима зато што заиста не брину само о себи, већ, сваки пут када смо разговарали, сва њихова питања  су како да унапредимо стање у војсци, како да унапредимо стање наше технике и како да будемо што способнији да заштитимо нашу Србију, рекао је министар одбране.

Он им се захвалио јер су инвестирали своје животе и каријере у нашу земљу и у нашу војску.
 
- Надам се да ћемо и у будућности имати прилике да им захвалимо и бољим платама, и наравно, становима које настављамо да градимо и овде у Kраљеву, али и инвестицијама у нову технику, опрему и ваздухоплове, рекао је министар.

Министра одбране на војном аеродрому „Морава“ дочекао је заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, а о степену реализације радова на изградњи новог хангара информисао га је командант 98. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Зоран Продановић.
 
Након обиласка радова на изградњи новог хангара, приказан је и део летачке обуке припадника 98. ваздухопловне бригаде, која обухвата борбено оспособљавање посада на авионима "Орао" и хеликоптерима " Ми-35М", „гама“ и Х-145М за извршење бојевих гађања на полигону " Пасуљанске ливаде", као и  извршавање редовних задатака са даљински пилотираним ваздухопловима ЦХ-92 А.

У наставку посете јединицама Војске Србије у гарнизону Краљево, министар Стефановић обишао је и припаднике Друге бригаде копнене војске у касарни „Рибница“.
 
Он је истакао да се у краљевачкој касарни јасно може видети како на делу изгледа успешно и одговорно улагање и у реновирање објеката и у нова средства, које ће бити настављено.

- Део нових средстава добили смо из донације, а део је плод домаће памети, Војнотехничког института и наших фабрика. Драго ми је да видим да Друга бригада успешно реализује обуку и употребљава нова средства, јер је веома важно да оно што наша домаћа памет осмисли војници ефикасно користе - рекао је министар Стефановић.
 
Министар је истакао да ће задатак и убудуће бити да развијамо и користимо што више домаће опреме и технике.
 
- Да кроз развој беспосадних возила, беспилотних летелица и друге опреме, покажемо да наша одбрамбена индустрија и те како има перспективу, а да наша војска то може на најбољи начин да искористи. И овде, у касарни у Рибници, имао сам прилике да видим колико је озбиљно подигнут ниво рада, као и капацитети, и желим им да тако наставе и убудуће - рекао је министар Стефановић захваливши се Другој бригади и целокупној Копненој војсци на преданом раду.

Министар одбране обишао је у касарни у Рибници приказ наоружања и војне опреме по пројекту "1500", савремена инжињеријска средства, као и реновиране објекте за живот и рад припадника  јединице.
 
Током обиласка, министра Стефановића о стању у јединици упознао је командант Друге бригаде пуковник Синиша Сташевић, док је у обиласку са министром био и начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика.

Обиласцима јединица у Краљеву присуствовали су и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић и начелник Управе за инфраструктуру пуковник Слободан Старчевић.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.03.2022
mp4 (113,18 MB)
Обилазак
15.03.2022
mp4 (152,21 MB)
Изјава министра Стефановића приликом обиласка 98. ваздухопловне бригаде
15.03.2022
mp4 (127,47 MB)
Изјава министра Стефановића приликом обиласка Друге бригаде Копнене војске