Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2022.

Ministar Stefanović obišao jedinice Vojske Srbije u garnizonu Kraljevo



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović danas je u Kraljevu posetio pripadnike  98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu „Morava“ i Druge brigade kopnene vojske u kasarni „Ribnica“.

Nakon obilaska radova na izgradnji novih hangara za smeštaj vazduhoplova i letačke obuke na vojnom aerodromu „Morava“, ministar Stefanović je izrazio zadovoljstvo jer 98. vazduhoplovna brigada ispunjava sve postavljene zadatke.

- Imamo priliku da vidimo nastavak obuke naših pilota, a oni koji budu danas na „orlovima“, „gamama“ i na helikopterima „mi-35“, pokazaće šta znaju i kako se pripremaju da uvek budu tu da zaštite svoju zemlju. Drago mi je da ovi ozbiljni i odvažni ljudi svakoga dana razmišljaju podjednako i o održavanju tehnike. Imao sam prilike da vidim koliko se energije i napora ulaže u to da svi naši avioni i helikopteri u svakom trenutku budu spremni za upotrebu. Sve ono što smo nabavljali u prethodnom periodu, uz zanavljanje naše tehnike, očigledno je dalo rezultat i ide u prave ruke, rekao je ministar Stefanović.

Govoreći o novim hangarima, ministar je podsetio da je reč o prvim objektima koji se grade na aerodromu u Lađevcima od 1987. godine.
 
- Krećemo snažno sa izgradnjom infrastrukture i imamo u planu izgradnju dva nova hangara koji će biti iskorišćeni za smeštaj naših najsavremenijih helikoptera, opreme i naravno, za kapacitete remonta. Hoću da se zahvalim ovim ljudima zato što zaista ne brinu samo o sebi, već, svaki put kada smo razgovarali, sva njihova pitanja  su kako da unapredimo stanje u vojsci, kako da unapredimo stanje naše tehnike i kako da budemo što sposobniji da zaštitimo našu Srbiju, rekao je ministar odbrane.

On im se zahvalio jer su investirali svoje živote i karijere u našu zemlju i u našu vojsku.
 
- Nadam se da ćemo i u budućnosti imati prilike da im zahvalimo i boljim platama, i naravno, stanovima koje nastavljamo da gradimo i ovde u Kraljevu, ali i investicijama u novu tehniku, opremu i vazduhoplove, rekao je ministar.

Ministra odbrane na vojnom aerodromu „Morava“ dočekao je zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, a o stepenu realizacije radova na izgradnji novog hangara informisao ga je komandant 98. vazduhoplovne brigade brigadni general Zoran Prodanović.
 
Nakon obilaska radova na izgradnji novog hangara, prikazan je i deo letačke obuke pripadnika 98. vazduhoplovne brigade, koja obuhvata borbeno osposobljavanje posada na avionima "Orao" i helikopterima " Mi-35M", „gama“ i H-145M za izvršenje bojevih gađanja na poligonu " Pasuljanske livade", kao i  izvršavanje redovnih zadataka sa daljinski pilotiranim vazduhoplovima CH-92 A.

U nastavku posete jedinicama Vojske Srbije u garnizonu Kraljevo, ministar Stefanović obišao je i pripadnike Druge brigade kopnene vojske u kasarni „Ribnica“.
 
On je istakao da se u kraljevačkoj kasarni jasno može videti kako na delu izgleda uspešno i odgovorno ulaganje i u renoviranje objekata i u nova sredstva, koje će biti nastavljeno.

- Deo novih sredstava dobili smo iz donacije, a deo je plod domaće pameti, Vojnotehničkog instituta i naših fabrika. Drago mi je da vidim da Druga brigada uspešno realizuje obuku i upotrebljava nova sredstva, jer je veoma važno da ono što naša domaća pamet osmisli vojnici efikasno koriste - rekao je ministar Stefanović.
 
Ministar je istakao da će zadatak i ubuduće biti da razvijamo i koristimo što više domaće opreme i tehnike.
 
- Da kroz razvoj besposadnih vozila, bespilotnih letelica i druge opreme, pokažemo da naša odbrambena industrija i te kako ima perspektivu, a da naša vojska to može na najbolji način da iskoristi. I ovde, u kasarni u Ribnici, imao sam prilike da vidim koliko je ozbiljno podignut nivo rada, kao i kapaciteti, i želim im da tako nastave i ubuduće - rekao je ministar Stefanović zahvalivši se Drugoj brigadi i celokupnoj Kopnenoj vojsci na predanom radu.

Ministar odbrane obišao je u kasarni u Ribnici prikaz naoružanja i vojne opreme po projektu "1500", savremena inžinjerijska sredstva, kao i renovirane objekte za život i rad pripadnika  jedinice.
 
Tokom obilaska, ministra Stefanovića o stanju u jedinici upoznao je komandant Druge brigade pukovnik Siniša Stašević, dok je u obilasku sa ministrom bio i načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.

Obilascima jedinica u Kraljevu prisustvovali su i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Slobodan Starčević.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.03.2022
mp4 (113,18 MB)
Obilazak
15.03.2022
mp4 (152,21 MB)
Izjava ministra Stefanovića prilikom obilaska 98. vazduhoplovne brigade
15.03.2022
mp4 (127,47 MB)
Izjava ministra Stefanovića prilikom obilaska Druge brigade Kopnene vojske