Министарство одбране Републике Србије
 
06.03.2022.

Књижевница међу будућим официрима



Војна гимназија и Средња стручна војна школа, поред врхунског образовања и стицања разних вештина, својим ученицима нуде могућност да развијају и усавршавају таленте.
Један од примера је и ученица 49. класе Војне гимназије, Неда Ибрајтер, која упркос чињеници да воли природне науке, негује и страст према писању, а недавно је објавила и књигу под називом „Сунце“. Како каже талентована петнаестогодишњакиња, инспирацију за ово дело био јој је Други светски рат посматран „очима детета“.
 
- Приповетка представља мој вапај, односно вапај све деце света, деце која моле за боље сутра. Јер, када дете упадне у ту игру човечанства, после је тешко надокнадити оно што је изгубило и иза њих остане милион незавршених бајки и сломљена срца уплаканих мајки – навела је она и додала да је приповетку писала три месеца.
 
Каже да је поносна на књигу и да то дело за њу представља велики успех. После „Сунца“, како истиче, планира да објави збирку кратких прича и песама. Неда је објаснила да, упркос обавезама, има сасвим довољно времена да се посвети својој љубави, односно писању. Оцене не трпе, као ни слободно време.
 
- Овде је време распоређено. Имамо часове учења у оквиру којих  стигнем да урадим све за школу. То је сасвим довољно времена. Поред тих обавеза и дежурстава, све може да се усклади. Викендом, ако редовно учимо, имамо потпуно слободно време. Стигнем и у град да одем као свако дете и да се дружим са осталима - рекла је она.
 
Неда је недвосмислена када каже да јој привикавање на интернат није представљало проблем и додала да не постоје препреке да се нормално живи.
 
Не крије да јој је жеља да после завршене Војне гимназије похађа и Војну академију. Иако има бројна интересовања, себе види као студенткињу Медицинског факултета ВМА. Међутим, не искључује могућност да одабере и нешто друго.
- Видим себе у томе. Свидела ми се и атомска-биолошка-хемијска одбрана. Та жеља постоји од малих ногу и даље ми је у глави - објаснила је она.
 
Ученица прве године Војне гимназије истиче да је, поред интересовања за образовање у ту школу привукао и спорт. Тренирала је рукомет пет година, а воли и атлетику. Да се определи за Војну гимназију, одлучила је још као мала.
 
- Желела сам да ојачам. То ми је била жеља од малих ногу. Волим своју земљу и желим да имам частан посао. Осећам се пријатно што ћу остати у Србији и нећу отићи у иностранство, јер ипак треба да развијамо нашу земљу и да у њу улажемо - казала је девојка родом из Мокрина.

Каже да је прва у породици која се одлучила да се бави војничким позивом.
 
- Тати се то много свидело, али и мами и њему је било тешко што ћу отићи од куће, јер су навикли да смо нон-стоп заједно. Сви су били пријатно изненађени и поносни на мене, јер сам тамо била и најбољи ђак основне школе и ђак генерације. Нису ми приговарали да то није за мене, јер знају шта год да кренем да радим, то не оставим и увек завршим као победник - рекла је Неда.

Истиче да јој Војна гимназија пружа широко образовање на бројним пољима у којима ђаци могу да се усаврше, прошире своја знања, али и да изграде личност и ојачају.
 
- Војна гимназија нуди многе курсеве, секције, усавршавање у предметима који нас посебно интересују. Све нам је пружено - истиче ова ученица и сматра да је понос бити у војсци.
 
Заинтересовани дечаци и девојчице који имају жељу да иду истим путем као Неда Ибрајтер, могу додатно да се информишу о конкурсу за упис у војне школе на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole#content_one_konkursi.
photoФОТОГАЛЕРИЈА