Министарство одбране Републике Србије
 
01.03.2022.

Обука за навођење борбене авијације у ловачкој намениУ јединицама 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења у току је редовна обука официра за навођење борбене авијације у ловачкој намени и пружање навигацијске помоћи ваздухопловима у ванредним околностима.
Обуку пролазе старешине на дужностима официра за навођење у четама ВОЈИН, са циљем одржавања тренажа и усвајања нових знања у ваздухопловној комуникацији и контроли ваздушног простора. 
 
Овај сегмент обучавања реализује се заједно са летачком обуком посада ловачке авијације за извршавање ловачко-пресретачких дејстава и захтева висок ниво координације између официра за навођење и пилота, увежбаност борбених смена у јединицама ВОЈИН и потпуну исправност и подешеност радарско-рачунарских и телекомуникационих средстава.
 
Тежиште је на увежбавању процедура које се примењују приликом пресретања циљева у ваздушном простору, како би се брзо и ефикасно авион пресретач довео у најповољнију могућу позицију. 
Ова обука је од виталног значаја будући да се њеном реализацијом унапређују сарадња, садејство и укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА