Министарство одбране Републике Србије
 
18.02.2022.

Већ 670 кандидата за добровољно служење војног рока



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са начелницима регионалних центара Министарства одбране у Новом Саду, са којима је разговарао о раду и задацима центара за наредни период. Министар Стефановић је истакао да је овогодишњи одзив за добровољно служење војног рока за мартовску класу најбољи у последњих пет година, да се до сада већ пријавило 670 кандидата, као и да имамо 112 кандидата за Курс резервних официра, што показује да се млади људи све више опредељују да служе својој земљи. 

- Данас сам имао прилику да разговарам са начелницима Регионалних центара Министарства одбране, заједно са мојим помоћником Катарином Томашевић и начелником Кабинета пуковником Стеваном Котарлићем. Разговарали смо са свим људима који су кључни у систему регрутовања, али и позивања младих људи да се одазову за добровољно служење војног рока. То је била само једна од тема, али морам да кажем да је ово свакако година у којој бележимо најбоље резултате за мартовску класу у последњих пет година, да већ имамо 670 кандидата који су се пријавили, као и 112 кандидата за Курс резервних официра што заиста охрабрује и показује да се млади људи све више опредељују да дођу да служе својој земљи на овај начин – рекао је министар Стефановић.
 
Према речима министра Стефановића, један део тих људи, чак више од 80 посто, се касније определи да наставе службу као професионални војници. 
 
- Драго ми је да смо олакшали све процедуре и помогли да њихово укључење у професионалне редове војске буде што брже. Повећање примања на 38.000 динара месечно за сваког ко добровољно служи војни рок или је на Курсу резервних официра, као и побољшање услова, набавка нових униформи, нове борбене технике и средстава, као и прилика да ти млади људи стекну искуства и знања која ће им касније служити не само у професионалној војној служби, већ и ако се одлуче да своју каријеру наставе негде другде, важни су мотиви за младе људе да дођу да служе војску – рекао је министар Стефановић.
Он је похвалио колеге из регионалних центара који су се и у годинама када то није било лако борили и трудили.
 
- Надам се да ћемо успети да заједничким снагама учинимо да још већи број људи дође у војску и да унапредимо квалитет свега што Министарство одбране и Војска пружају– рекао је министар Стефановић.
 
Током данашњег састанка начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић информисао је министра одбране о степену реализације задатака у надлежности те Управе, попут војне, радне, материјалне обавезе, али и о пословима мобилизације, добровољном служењу војног рока и обучавању грађана. 

Говорећи о темама из домена рада тог Центра, начелник Регионалног центра Министарства одбране Нови Сад пуковник Миодраг Надлачки посебно се осврнуо на активности које су обележиле период за нама у вези са добровољним служењем војног рока и промоцијом војног позива.
 
Састанку у Новом Саду присуствовали су и начелници регионалних центара Министарства одбране - Ниш пуковник Ненад Марковић, Крагујевац - пуковник Игор Авдић, Ваљево - пуковник Зоран Смиљанић и Београд - потпуковник Љубиша Игић.
 
Регионални центар Министарства одбране Нови Сад као територијални орган Министарства одбране врши послове из делокруга Министарства одбране за територију АП Војводина и намењен је за обављање послова који се односе на цивилну одбрану, планирање припрема за одбрану и извршавање војне, радне и материјалне обавезе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.02.2022
mp4 (73,04 MB)
Обилазак
18.02.2022
mp4 (181,4 MB)
Изјава министра Стефановића