Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2022.

Промоција добровољног служења војног рока у још шест градова Србије



Министарство одбране је од 10. до 12. фебруара промовисало нови концепт служења војног рока с оружјем у Лапову, Апатину, Горњем Милановцу, Сурдулици, Беочину и Кикинди.

Начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Крагујевац, потпуковник Јовица Станковић је 10.фебруара гостовао у емисији „Из дана у дан” на Хумана ТВ Плус Лапово, где је поред детаљног информисања јавности о новом концепту добровољног служења војног рока, гледаоце подсетио и на законско право и обавезу сваког грађанина Републике Србије да извршава војну, радну и материјалну обавезу, учествује у цивилној заштити и обучава се за потребе одбране земље. Такође, истакао је да поред права и обавезе појединаца да доприносе јачању система одбране, та обавеза се односи и на државне органе, органе државне управе, јединице аутономне покрајине, јединице локалне самоуправе, велике техничке системе и правна лица. Управо су такви делови друштва одређени да буду субјекти планирања одбране и да се припремају за извршавање задатака у условима нарушеног стања безбедности и одбране изазваног не само оружаним, већ и неоружаним чиниоцима, као што је вирусна инфекција Ковид-19.

Промоције добровољног служења војног рока и презентације реализоване су у Гимназији и стручној школи „Никола Тесла” у Апатину, у Гимназији у Горњем Милановцу, где су били присутни и ученици Економско-трговачке школе „Књаз Милош” и Техничке школе „Јован Жујовић”, у Техничкој школи „Никола Тесла” и Пољопривредно-шумарској школи „Јосиф Панчић”у Сурдулици. Такође, нови концепт добровољног служења војног рока презентован је на платоу испред Културног центра у Беочину где су присуствовали ученици школе „Јован Грчић Миленко” и у Кикинди на градском тргу.

Ученици су исказали велико  интересовање за добровољно служење војног рока, као и за даље школовање које нуди Министарство одбране.

Подршку овим активностима поред локалних медијских кућа пружили су директори школа, као и представници локалних власти, што потврђује разумевање заједничких интереса и важност сарадње Министарства одбране и локалних власти.

Преглед контакта телефона територијалних органа МО
photoФОТОГАЛЕРИЈА