Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2022.

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka u još šest gradova Srbije



Ministarstvo odbrane je od 10. do 12. februara promovisalo novi koncept služenja vojnog roka s oružjem u Lapovu, Apatinu, Gornjem Milanovcu, Surdulici, Beočinu i Kikindi.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Kragujevac, potpukovnik Jovica Stanković je 10.februara gostovao u emisiji „Iz dana u dan” na Humana TV Plus Lapovo, gde je pored detaljnog informisanja javnosti o novom konceptu dobrovoljnog služenja vojnog roka, gledaoce podsetio i na zakonsko pravo i obavezu svakog građanina Republike Srbije da izvršava vojnu, radnu i materijalnu obavezu, učestvuje u civilnoj zaštiti i obučava se za potrebe odbrane zemlje. Takođe, istakao je da pored prava i obaveze pojedinaca da doprinose jačanju sistema odbrane, ta obaveza se odnosi i na državne organe, organe državne uprave, jedinice autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, velike tehničke sisteme i pravna lica. Upravo su takvi delovi društva određeni da budu subjekti planiranja odbrane i da se pripremaju za izvršavanje zadataka u uslovima narušenog stanja bezbednosti i odbrane izazvanog ne samo oružanim, već i neoružanim činiocima, kao što je virusna infekcija Kovid-19.

Promocije dobrovoljnog služenja vojnog roka i prezentacije realizovane su u Gimnaziji i stručnoj školi „Nikola Tesla” u Apatinu, u Gimnaziji u Gornjem Milanovcu, gde su bili prisutni i učenici Ekonomsko-trgovačke škole „Knjaz Miloš” i Tehničke škole „Jovan Žujović”, u Tehničkoj školi „Nikola Tesla” i Poljoprivredno-šumarskoj školi „Josif Pančić”u Surdulici. Takođe, novi koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka prezentovan je na platou ispred Kulturnog centra u Beočinu gde su prisustvovali učenici škole „Jovan Grčić Milenko” i u Kikindi na gradskom trgu.

Učenici su iskazali veliko  interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i za dalje školovanje koje nudi Ministarstvo odbrane.

Podršku ovim aktivnostima pored lokalnih medijskih kuća pružili su direktori škola, kao i predstavnici lokalnih vlasti, što potvrđuje razumevanje zajedničkih interesa i važnost saradnje Ministarstva odbrane i lokalnih vlasti.

Pregled kontakta telefona teritorijalnih organa MO
photoFOTOGALERIJA