Министарство одбране Републике Србије
 
11.02.2022.

Реаговање Бојане Јеловац, саветника за медије потпредседника Владе и министра одбране Небојше Стефановића



Реаговање Бојане Јеловац, саветника за медије потпредседника Владе и министра одбране Небојше Стефановића:

„Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић јуче је, гостујући на ТВ Пинк, аргументовано и уз непорециве чињенице говорио о темељном разарању Војске Србије у време Здравка Поноша и бивше власти. Ниједну од изнетих чињеница сам Понош није побио, али су се зато да му пруже подршку нападајући министра Стефановића, свако на свој начин и у складу са својим интересима, разноразни већ огласили. Очекивано, ни овог пута није изостао један политичар, који за себе каже да је војни синдикалац, а сада већ изгледа и новокомпоновани стручњак за медије.

У свом саопштењу тврди да када министар одбране говори о томе да је неко из Војске Србије отерао читавих 33.000 људи, да је гасио херојске бригаде које су браниле отаџбину, разоружавао војску, понижавао војне пензионере и девастирао војску до те мере да су новинари питали да ли ће Србија да гаси Ратно ваздухопловство - то војници не би смели знати, а медији Министарства одбране не би смели објављивати.

Морам признати да не знам бољу тему о којој би министар одбране требао говорити од стања у Министарству одбране и Војсци. Гостујући на ТВ Пинк министар је изнео чињенице, које показују како је Војска Србије изгледала када је њен први човек био Здравко Понош. Оне су војницима и те како већ познате, за то им ни не требају медији. Сами најбоље знају како је изгледало  Поношево начелниковање, последице су на својој кожи осећали.

Зашто неко ко за себе каже да је војни синдикалац тражи да се о томе не говори, зашто му је та незабележена девастација војске сјајна и зашто о њој ни данас не сме ништа конкретно да проговори већ је неуобичајено. Ал' прочитах саопштење од пре неку годину у ком дотични сам обелодањује да улази у политику. И то је у реду, али још само да почне да се тако и представља. Онда би јавности било јасније и зашто му стање у Војсци, посебно у време Поноша, никако није тема, свакако и још јасније зашто је за њега данас значајно опремљена, поштована и боље плаћена војска никакав бољитак, а министар Стефановић редовно мета напада.

Медијске лекције које је поменути данас делио Министарству одбране и министру, са све оним „позивамо вас да уређивачку политику“ и омаловажавањем ТВ Пинка, тешко је и коментарисати. Сувише подсећају на пароле блиских му политичара. У време тих његових политичких љубимаца није било ни потребе промовисати војни позив, јер су радили на смањењу бројног стања војске, о научним достигнућима није било потребе извештавати, јер су отпуштали и инжењере са Војнотехничког института, јунаштва и  традиције српског народа се тек нису смели спомињати, јер су укидали чак и херојске бригаде. Управа за односе са јавношћу данас и те како све своје канале комуникације користи за наведено и то је свакако врло видљиво, те је и малој деци јасно колико такозвани синдикалац са својим саопштењима само обмањује јавност.“